Fileleftheros gazetesi, müzakere gruplarının dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide eşliğinde bir araya geldiğini ve mülklerin kategorileştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardığını yazdı.

Müzakere gruplarının, yaklaşık 22 kategori konusunda sonuca vardığını yazan gazete, tanımlamaların görüşülmesine başlandığını belirtti.

Habere göre, özellikle zor bir alan olarak addedilen kriterlerin görüşülmesine ise yakın zaman içerisinde başlanacak.

Gazete, Eide’nin toplantının ardından Ada’dan ayrıldığını da belirtti.

Öte yandan Politis gazetesi “Kriterler İçin Koşuyorlar-Nami ve Mavroyannis Yeni Yoğun Temas Turuna Girdi” başlıklı haberinde, müzakerelerin, müzakereciler düzeyinde, günlük temasların yapılması şeklindeki  aşamaya girdiğini yazdı.

Gazete ayrıca hükümet kaynaklarına dayanarak, görüşmelerin artık zor bir aşamaya girdiğini belirtti.

Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, yoğun temaslar turuna dün başladığını yazan gazete, iki müzakerecinin, mülkler konusunda faaliyet gösterecek olan Mülkiyet Komitesi’nin üzerinde kararlar alacağı zemine yönelik kriterlerin belirlenmesi  konusunda çalışacaklarını belirtti.

Gazete yine hükümet kaynaklarına dayanarak, mülklerin, 22 ve 24 kategoriye ayrılmasıyla, mülklerin kategorileştirmesi konusuna “kilit vurulduğunu” da yazdı.

Önemli adımın ise, kategoriler konusunda anlaşma değil, kriterler üzerinde anlaşma sağlanması olacağını yazan gazete, bunun da, müzakereciler düzeyinde 14 Eylül’e kadar sürdürülecek yoğun temaslarda aranacak noktanın olacağını belirtti.

Alithia gazetes, “Mülklerin Kategorileştirilmesine Kilit Vuruldu” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki mülklerin kategorileştirilmesine ilişkin uzlaşmanın kesinleştiğini yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, mülklere ilişkin kategori sayısının 22-24 arası olacağını; bu kategoriler arasında, Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum hak sahipleri, devlet arazisi, kilise malı gibi kategorilerin de bulunduğunu belirtti.

Habere göre, liderlerden mülkiyete ilişkin kriterlerin görüşülmesi talimatını alan Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, dün gerçekleştirdikleri görüşmede mülkiyetle ilgili bazı tanımlamaları ve prosedürel konuları ele aldı.

HRİSTODULİDİS

Alithia gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, müzakerelerde bu aşamada,  mülkiyet konusunun ele alınmasından dolayı Hükümetin duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bunun görüşülmesinin, tüm sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin daha net öngörülerle ilerlemelerine imkan sağlayacağını belirten Hristodulidis, bu başlığın, Kıbrıs sorununun, toprak, TC kökenli vatandaşlar ve ekonomi boyutu gibi diğer belirleyici başlıklarını da etkileyeceğini ifade etti.

Hristodulidis, müzakere masasındaki gelişmelere paralel olarak, tüm sürecin nasıl ilerlediğine dair daha çok şey söyleme konumunda da olacaklarını belirtti.