Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Politis gazetesinde yer alan söyleşisinde, federasyonun nasıl işlediğine ilişkin Almanya’nın uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip olduğunu belirterek Kıbrıs’ı çözüm müzakereleri sürecine katkıda bulunmak amacıyla ziyaret edeceğini vurguladı.

Steinmeier, Kıbrıs’taki taraflara müzakere sürecinde başarı dilediğini belirtirken, “öğüt vermeye gelmediğini ancak tecrübelerini aktarabileceğini” ifade etti.

Steinmeier, örneğin “federal yapıların uygulanması, yakınlaşma ve uzlaşma konularında tecrübelerini aktarabileceklerini” vurgulayarak “müzakere sürecinin gidişatına ilişkin bilgi almak ve müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için katkıda bulunmaya hazır olduklarını dile getirmek için adaya geleceğini” belirtti.

Steinmeier: “Her iki tarafla da diyalog gerçekleştirerek bunun en iyi nasıl başarılabileceğini değerlendirmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Steinmeier, garantiler konusunda AB’nin rolünün ne olabileceği şeklindeki bir soruya ise, “beklemede olan sorunlara çözüm bulmanın aslen tüm Kıbrıslıların konusu olduğu ancak AB’nin ve Almanya’nın, olası bir çözümün uygulanmasına tüm gücüyle yardımcı olmaya hazır olduğu” yanıtını verdi.