Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e İsviçre temasları sırasında eşlik edecek heyette yer alan dört üyenin müzakerelerle ilgili değerlendirmelerine yer verildi.

Fileleftheros gazetesi “Alplerin Eteklerinde Kritik Kavşak” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in heyetinde yer alan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Tumazos Çelepis, Nikos Kleanthus ve mülkiyetle ilgili müzakere grubu üyelerinden Erato Kozaku Markulli’nin değerlendirmelerini yayımladı.

HRİSTODULİDİS

Konu hakkında gazeteye açıklamada bulunan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum hükümeti için Mont Pelerin’deki görüşmelerin büyük önem taşıdığını, çünkü bir yandan toprak gibi önemli bir konunun görüşüleceğini, diğer yandan da bahse konu müzakerenin, Türkiye’nin niyetlerini ortaya koyacağını ileri sürdü.

İsviçre’de yarın başlayacak müzakereler ışığında gazeteye açıklamada bulunan Hristodulidis, çözüm umudu yaratılması için, ilerleme yaşanmasını ümit ettiğini belirterek, İsviçre’deki görüşmelere toprak konusunun hakim olmasının oldukça önemli olduğunu ve bunun müzakere masasında bugüne kadar esaslı bir şekilde ele alınmamış en belirleyici başlıklar arasında yer aldığını ifade etti.

Gazeteye göre Hristodulidis, bu başlığın ele alınmasının, artık kuşkusuz Türkiye’nin gerçek niyetlerini ve Kıbrıs sorununun çözümünü arzu ettiğine dair söyleminin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, pratikte kanıtlayacağını iddialarına ekledi.

Hristodulidis, İsviçre’deki müzakerenin sonucu her ne olursa olsun, bunun bu çabaların sonu olmayacağını da sözlerine ekledi.

TUMAZOS ÇELEPİS

Gazeteye göre, “Müzakereciyi Destek Grubu” ve AKEL üyelerinden Tumazos Çelepis açıklamasında, İsviçre’de toprak başlığında bir uzlaşıya varılması halinde, Kıbrıs sorununun çözümüne dair olasılıkların önemli derecede artacağını ifade etti.

Öte yandan Çelepis, beş gün sürecek müzakereler esnasında, toprak başlığında ilerleme sağlanamaması durumunda ise, müzakere sürecinin çökeceğini ileri sürdü.

Çelepis, yeni bir başarısızlığın, yalnızca Kıbrıslı Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin aleyhine olacağını da sözlerine ekledi.

NİKOS KLEANTHUS

Gazeteye göre, “Müzakereciyi Destek Grubu” üyelerinden Nikos Kleanthus da açıklamasında, “ilk aşamada kriterlerin görüşüleceğini, ancak Türkiye’nin, toprak konusunda ilerleme olmadan ve haritalar sunmadan, hiçbir şekilde yine kaçmaması gerektiğini” iddia etti.

Kendilerinin ise dikkatli ve hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Kleanthus, “Ankara’nın toprak başlığının görüşülmesini diğer kritik konularla bir al-ver’le bağlanmasına ise müsaade edilmemesi gerektiğini” sözlerine ekledi.

ERATO KOZAKU MARKULLİ

Habere göre, müzakerelerin bir dönüm noktasına ulaştığını ifade eden eski Dışişleri Bakanlarından Erato Kozaku Markulli ise, İsviçre’de Türkiye’nin siyasi iradesinin değerlendirileceğini öne sürdü.

Gazeteye göre Markulli, “esaslı bir şekilde İsviçre’de ele alınacak şeyin, çözümle birlikte iade edilip, Kıbrıs Rum oluşturucu devletinin idaresi altına alınacak işgal topraklarının (%36,2) oranı olduğunu” da iddia etti.

“Kriterler üzerinde varılacak bir anlaşmanın, kendi beklentilerine karşılık veren haritalara geçmelerine izin vereceğini” ileri süren Markulli, İsviçre’de çetin bir müzakere yapılacağını, çünkü toprak konusunda iki tarafın tezleri arasında mesafe olduğunu sözlerine ekledi.