Fileleftheros ve diğer gazeteler, Asya Devletleri Zirve Toplantısı’na katılmak ve temaslarda bulunmak amacıyla beraberinde bir heyetle Çin Halk Cumhuriyeti’ne giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Çinli Başkan Şi Cinping’le bir araya geldiğini, görüşmede Kıbrıs sorunu, ekonomik işbirliği ve yatırım gibi konuların ele alındığını yazdılar.

Habere göre, görüşme sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Anastasiadis, Çinli Başkan Cinping’le Kıbrıs sorunu, ekonomi konuları, turizm ve taşımacılık alanlarında yatırımlar ve enerji konularını ele alma fırsatı bulduklarını belirtti.

Cinping’in Kıbrıs sorunundaki gelişmelere büyük ilgi gösterdiğini ve Kıbrıs sorununa BM kararlarına dayanan bir çözüm bulunmasına yönelik desteğini dile getirdiğini ifade eden Anastasiadis, enerji konusunun da görüşmede geniş şekilde ele alındığını açıkladı.

Anastasiadis, gelecekteki doğal gaz izinlerine Çin devletinin daha fazla ilgi göstermesi konusunun da gündeme geldiğini ifade etti.

Gazete, Anastasiadis’in ayrıca Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao’yla da görüştüğünü, görüşmede Anastasiadis’in ziyaretinden duyulan memnuniyetin karşılıklı şekilde dile getirildiğini yazdı.

Alithia gazetesi de Anastasiadis’in dünkü temaslarını, “Yeni Tur İzinlerde Çin İlgisi” başlığı altında verirken, Anastasiadis’in, Pekin’in “Renmin Üniversitesi” tarafından fahri doktora unvanına layık görüldüğünü yazdı.

Habere göre Anastasiadis ödül töreninde yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesişme noktasında bulunduğunu belirterek, İpek Yolu’nun hedef ve ilkelerinin ileri götürülmesinde aktif rol üstlenebileceğini savundu.