Fileleftheros gazetesi “Amerikalılar Krizin Özüne İlişkin Açıklamalardan Kaçıyor-Türkiye’yi Kınamadan Çağrı Yaptılar ve Dileklerini Paylaştılar” başlıklı haberinde, Psaki’nin önceki günkü açıklamalarının ardından, dün yeniden Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) “Türk tahrikleriyle” ilgili soru yöneltildiğini, ancak Psaki’nin, sorunun özüne ilişkin yanıt vermek yerine, müzakere sürecine destek belirttiğini yazdı.

Gazete Psaki’nin, ilgili soruya “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’indeki egemenlik haklarını tanıdıkları ve adanın iki toplumlu ve iki kesimli federal çözüm çerçevesinde yeniden birleşmesi için BM himayesinde yapılan müzakere sürecini destekledikleri” yanıtını vermekle yetindiğini kaydetti.

Psaki’nin, adadaki doğal gaz ve petrol kaynaklarının, bütünlüklü bir çözüm zemininde her iki topluma da adil bir şekilde paylaştırılması gerektiğini söylediğini yazan gazete, Anastasiadis-Eroğlu görüşmelerinin askıya alınmasıyla ilgili olarak ise Psaki’nin, BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin adaya gelişini selamlayarak, müzakere sürecine destek verdiğini söylediğini belirtti.

ABD KONGRESİ ÜYESİ BILIRAKIS, OMİRU İLE GÖRÜŞTÜ: “MEB’DEKİ TACİZLERLE İLGİLİ TÜRKİYE’YE BASKI UYGULANMALI”

Gazete, bir diğer haberinde de,  ABD Kongresi üyesi Gus Bilirakis’in, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüştüğünü bildirdi.

Habere göre Bilirakis, Omiru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, Rum Yönetimi’nin yanında olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki “tacizleriyle” ilgili Türkiye’ye baskı yapılması gerektiğini vurguladı.

Bilirakis, yaklaşık 4 yıl önce, Dışişleri Komitesi üyesi olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’na, Rum Yönetimi ile İsrail’in kendi MEB’lerinde hakkı bulunup bulunmadığı sorusunu yönelttiğini ve “kuşkusuz var” yanıtını aldığını anımsatarak, bunun ABD’nin de tezi olduğunu ve Kongre üyesi olarak kendisinin de aynı şeye inandığını ifade etti.

Gazete, Omiru’nun da Bilirakis ve beraberindeki heyeti bölgedeki gelişmeler ve Kıbrıs’ın bölgedeki istikrar, güvenlik ve işbirliği unsuru olarak oynadığı rol ve Türkiye’nin “sistematik tahrikleri” ile ilgili bilgilendirdiğini yazdı.

Haberde, Omiru’nun, Rum tarafının müzakereleri askıya alması konusunda da bilgi verdiği kaydedildi.

BAN’IN SÖZCÜSÜ DUZARIK: “KIBRIS SORUNU NE KADAR ZOR OLSA DA ÇÖZÜLMELİ”

Gazete, bir başka haberinde ise, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Sözcüsü Stephan Duzarik’in, Kıbrıs sorununun ne kadar zor olsa da çözülmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

Habere göre Duzarik, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüştüğünü; denizdeki gelişmeler nedeniyle gergin bir hava bulunduğunun bilincinde olduğunu, ancak ne kadar zor olursa olsun, bir çözüme ulaşılması gerektiğinin altını çizdiğini belirtti.