Güney Kıbrıs’a 1974’ten beri uygulanmakta olan Amerikan silah ambargosunun kaldırılması konusunun hem ABD’de yaşayan Rum ve Yunanlar, hem de kısa süre önce ABD’li yetkililerle temaslar sırasında Rum yönetimi tarafından gündeme getirildiği bildirildi.

Fileleftheros’un “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Silah Ambargosu Washington’un Önünde” başlıklı haberine göre, Helen Amerikan Enstitüsü (AHİ) CEO’su Nikos Laringakis, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’ya Amerikan Meclisi’nin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Amerikan silah ambargosunun kaldırılması çabaları çerçevesinde Güney Kıbrıs’ın savunma kabiliyetiyle ilgili rapor istediğini bildirdi.

ABD’nin 1974’te Başkan Carter tarafından kaldırılmasına kadar 3 yıl boyunca Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosunun da AHİ’nin faaliyetleri sonucunda gerçekleştiğini söyleyen Laringakis ABD’nin bölgedeki müttefiklerinin Güney Kıbrıs Yunanistan ve İsrail olduğunu, bu tezi Washington’daki ve diğer bütün karar merkezlerindeki temaslarında ileri götürdüklerini anlattı.

Bir soruya karşılık Laringakis “ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, olabilecek muhtemel sorunlara karşı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin etkin savunma kabiliyetiyle hakkında ilgili 90 gün içerisinde rapor sunması istendi. Bu rapor silah ambargosunun kaldırılması için kullanılacak” dedi.