Terör zanlısı olarak 27 Mayıs’tan bu yana Rum kesiminde gözaltında tutulmakta olan Lübnan asıllı Hizbullah terör örgütü üyesi 26 yaşındaki Kanada pasaportuna sahip şahsın isminin “Hussein Bassam Abdallah” olduğunu yazan Politis gazetesi, elde edinilen bilgilere göre, Lübnanlı şahsın bu güne kadar polise birçok ifade verdiğini, ancak aleyhindeki suçlamaları reddetmekte ısrarlı olduğunu kaydetti.

Abdallah’ın, Rum kesiminde bulunduğu süre içerisinde kimlerle temasta bulunduğunu söylemediğini de kaydeden gazete, Abdallah’ın Hizbullah üyesi olduğunu ise reddettiğini belirtti.

Abdallah’ın, amonyum nitratın bulunduğu evi almak veya kiralamak için ailesiyle Rum kesimine gittiğini savunduğunu yazan gazete, öte yandan polisin Abdallah’ın geçmişte de birçok kez Rum kesimine gittiğini tespit ettiğini belirtti.

Abdallah’ın tutukluluk süresinin uzatılması için dün yapılan duruşmanın, kamu yararı açısından basına kapalı yapıldığını da kaydeden gazete, Abdallah’ın tutukluluk süresinin 8 gün daha uzatıldığını yazdı.

Evin sahibi olan diğer Lübnan asıllı şahsın ise Fransız pasaportuna sahip olduğunu ve bu şahsın amonyum nitratın ele geçirildiği evi birkaç yıl önce aldığını kaydeden gazete, amonyum nitratın birkaç yıldır evin bodrumunda saklanmakta olduğunu ifade etti.

Rum polisinin bu şahıs için tutuklama emri çıkardığını kaydeden gazete, yurt dışında olduğuna inanıldığından dolayı, polisin bu şahıs aleyhinde Avrupa ve uluslar arası tutuklama emri çıkarılması prosedürüyle uğraştığını anlattı.

Rum polisinin, amonyum nitratın Güney Kıbrıs’a taşınması yönteminden artık emin olduğunu, ancak resmen açıklanmadığını ve bunun bir olarak tutulmakta olduğunu da kaydeden gazete, gazetelerde yer alan bilgilerin amonyum nitratın ilk yardım ve ilaç çantalarının içerisinde taşındığından bahsettiğini ekledi.

Gazete, amonyum nitratın Larnaka’ya taşınmasna, KKTC’nin müdahil olduğunun görülmediğini de ekledi.

Amonyum nitratın, Larnaka’da tespit edildiği evden, nötralize edilmesi için büyük bir operasyonla Lefkoşa Rum kesimindeki bir şirketin depolarına taşındığını da kaydeden gazete, nakil işleminin özel araçlar ve silahlı polis eşliğinde gerçekleştiğini anlattı.

Simerini gazetesi ise haberinde, amonyum nitratın lisanslı bir geri dönüşüm tesisine taşındığını ve burada imha edilip işleneceğini yazdı.

Gazete, amonyum nitratın Güney Kıbrıs’a KKTC üzerinde taşınmadığına da dikkati çekti.

Alithia gazetesi ise “Amonyum Nitrat Gübre” başlıklı haberinde, amonyum nitratın taşındığı geri dönüşüm tesisinde işlendiğini ve yalıtılmış olan saf amonyumun gübre için kullanılacağını yazdı.

26 yaşındaki şahsın kendisiyle birlikte yakın zaman önce Güney Kıbrıs’ta bulunan babası için de tutuklama emri çıkarıldığını kaydeden gazete, amonyum nitratın Güney Kıbrıs’a buz kalıplarının içerisinde taşındığını ve 5 tonu amonyum nitrat olmak üzere bunların toplam ağırlığının 15 ton olduğunu ekledi.

Fileleftheros ise haberinde, Lübnanlı şahsın tutuklama süresi sona ermeden, Rum polisinin bu kişiden şikâyetçi olması ve kendisini adalete sevk etmesinin beklendiğini yazdı.