Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 11 Şubat’ta Rum Meclisi Genel Kurulu önüne çıkarak Kıbrıs müzakerelerinin gidişatı ve gelişmelerle ilgili bilgi vermeye hazırlanıyor.

Alithia “Nikos Anastasiadis 11/2’de Meclis Önünde” başlıklı haberinde bilgi kaynağının, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis olduğunu yazdı.

Habere göre Hristodulidis Alithia’ya, “Her şey, Meclis Başkanı Yannakis Omiru’yla istişare içerisinde ayarlandı. Başkan Anastaiadis’in 11 Şubat Perşembe günü Meclis Genel Kurulu’na Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi vermesi bekleniyor” dedi.

Anastaiadis’in, Omiru’nun bilgilendirme maksatlı davetini kabul ettiğine dikkat çeken Hristodulidis “spekülasyonların ve keyfi sonuçlar çıkarılmasının önüne geçilmesi için Başkan’ın meclisi bilgilendirilmesi gereklidir” dedi.

BİRLEŞİM KAPALI OLACAK

Fileleftheros Anastasiadis’in Rum meclisini 11 Şubat’ta kapalı oturumda bilgilendireceğini haber verdi.

Edindiği bilgilere dayanarak sürekli bağlantı halinde bulunan Anastaiadis ile Omiru’nun, bilgilendirme tarihini kesinleştirdiklerini kaydeden gazete, Rum meclisinin bilgilendirilmesi için daha önce Eylül ayının belirlendiğini ancak Anastasiadis’in yüklü programı nedeniyle bilgilendirmenin ertelendiğini hatırlattı.

Gazete 11 Şubat’a kadar Cumhurbaşkanı Akıncı ile Anastasiadis’in ocak ayı tamamlanacağı ve Davos Ekonomi Forumu’nun gerçekleştirileceği için görüntünün daha da netleşeceğine işaret etti.

HALK DERHAL BİLGİLENDİRİLMELİ

Aynı gazete EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un çok yakında Kıbrıs sorununun çözüleceğine dair bir iyimserlik ortamı işlenmekte olduğuna dikkat çekerek, Anastasiadis hükümetinin,  müzakerelerde varılan yakınlaşmaların neler olduğu konusunda Rum halkına derhal açıkça bilgi vermesini istediğini bildirdi.

Habere göre Sizopulos “Kıbrıs halkının geleceğini ve Kıbrıs Helenizm’inin muhtemel fiziki ve milli var oluşunu belirleyecek bu kadar ciddi bir konuda halk, uzlaşılanların tamamı hakkında son anda bilgilendirilemez ve referandumda görüşünü belirtmesi istenemez. Bu doğru değil, demokratik değil ve şeffaf prosedür değil” dedi.