Alithia gazetesi, Rum ve Yunan Hükümet kaynaklarının, üçlü zirvenin, en önemli işbirliklerinden biri olduğu olduğuna işaret ederek, zirveyle Atina ile Güney Lefkoşa’nın enerji ve Akdeniz’de güvenlik alanlarındaki stratejilerinin güçleneceği değerlendirmesinde bulunduklarını yazdı.

Simerini gazetesi de bugünkü üçlü zirvenin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Güney Kıbrıs,Yunanistan ve Mısır arasında “Münhasır Ekonomik Bölge”nin belirlenmesiyle ilgili bir anlaşmanın da imzalanması ihtimalinin bulunduğu iddiasından bulunan gazete, Sisi’nin bu çerçevede dün Yunan yetkilerle temaslarda bulunduğunu savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise Atina’ya gitmek üzere adadan ayılmadan önce yaptığı açıklamalarda bugünkü üçlü zirveye değindi ve Ocak ayında gerçekleştirilecek Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail üçlü zirvesini de hatırlatarak, bu görüşmelerin işbirliği çerçevesi için zeminler ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşmelerle, kararları hayata geçirecek olan teknokratların içerisinde hareket edeceği parametreleri belirlemekte olduklarını anlatan Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki ülkelerle ekipler oluşturulmasına yönelik dogmalarına da işaret etti.

İKİLİ TEMASLAR

Gazete, üçlü zirve çerçevesinde ülke yetkililerinin ikili temaslarda bulunmasının programlandığını yazdı.

Anastasiadis’in Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geleceğini kaydeden gazete, görüşmede Kıbrıs sorunu, enerji işbirliği ve bölgesel gelişmelerin ele alınacağını aktardı.

Habere göre, Anastasiadis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’la da görüşecek.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ise dün Pavlopulos ve Çipras’la görüştü.

ANASTASİADİS NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in dün İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptığını yazdı.

Yapılan açıklamaya göre Netanyahu’nun girişimi üzerine yapılan telefon görüşmesinde ikili konular, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesiyle ilgili hazırlıklar ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin ele alındığını aktaran gazete, Anastasiadis’in bugünkü Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü zirvesi hakkında da bilgi verdiğini kaydetti.

Alithia gazetesi ise bugün Atina’da üçlü görüşme gerçekleştirilirken, Anastasiadis’in Netanyahu ile Sisi arasındaki son yıllarda kötü bir hal alan ilişkileri arasında köprü kurmaya çalışacağını savundu.

Gazete, Anastasiadis ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin içeriğinin de bu olduğunu ileri sürdü.

“2016 YILI KARAR YILI OLACAK”

Öte yandan Alithia gazetesine göre Anastasiadis, dün Güney Kıbrıs’ta başlayan iki günlük 4’üncü Enerji Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, 2016 yılının enerji açısından karar yılı olacağına vurgu yaptı.

Anastasiadis,“ 2016 yılı, 12’inci parseldeki rezervlerin değerlendirilmesi şekliyle kararların alınacağı ve gerek İsrail gerekse Mısır’la planlamalarının tamamlanacağı yıldır” dedi.

Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki devasa Zohr yatağının Fransız Total’in ruhsatına sahip olduğu 11’inci parsele 6 km uzaklıkta olduğuna işaret eden Anastasiadis, kendi sözde “Münhasır Ekonomik Bölgeleri”nde yataklar bulma olasılığının makul olarak cesaret verici olduğunu belirtti.

Konuşmasında ekonomiye de değinen Anastasiadis, “yeni bir sayfa açıyoruz” diyerek, özellikle de doğalgaz yataklarının keşfinin olağanüstü yatırım fırsatları oluşturduğuna dikkat çekti.

Anastasiadis, Ürdün Enerji Bakanı’nın Kıbrıs ziyaret etmesinin beklendiğini de belirtti.