Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün gittiği Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’la bir araya geldi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in Tusk’la görüşmesinde, Türkiye’nin ilan ettiği Navtex sebebiyle duran çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması için AB’den destek istediğini yazdılar.

Habere göre Anastasiadis, Tusk’la görüşmesinde “doğrudan müzakerelerin, Türkiye’nin yasadışı Navtex’i yüzünden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarından şüphe edilmediği, tehdit ve müdahalelerin olmadığı bir ortamda yeniden başlaması için yardım talep etti”.

Anastasiadis ayrıca, AB’nin Güney Kıbrıs’a destek çıkmamasından ve “Kıbrıs’taki Türk işgali ile Ukrayna-Rusya gerginliği konularında farklı tutum izlemesinden duyduğu rahatsızlığı” da dile getirdi.

Gazete, Tusk’un ise Anastasiadis’in görüşlerini “anlayışla karşıladığını ve gösterdiği çabalara yönelik desteğini belirttiğini” yazdı.

Haberde, Anastasiadis’in Rusya’yla yaşanan kriz ve Yunanistan’ın yeni hükümetinin uygulamaları konusunu da gündeme getirdiği belirtilerek Rusya’ya yeni yaptırımların uygulanmasına karşı çıktığını, Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’a ise bir şans verilmesi gerektiğini vurguladığı ifade edildi.

RUM AP MİLLETVEKİLİ HACİYEORGİU HAHN’LA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Rum AP Milletvekili Takis Haciyeorgiu’nun AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Politikasından Sorumlu Komiseri Johannes Hahn’la görüştüğünü yazdı.

Habere göre Kıbrıs sorununun da gündeme geldiği görüşmede Hahn, “Nisan ayı sonunda müzakerelerin başlayabileceğini öngördüğünü” açıkladı.

Hahn, “Türkiye’nin AB katılım sürecinin ilerlemesiyle ilgilendiğini ve Türklerin, siyasi bir sorunun (Kıbrıs sorunu) bu olasılığı engellemesinden rahatsızlık duyduklarını” da iddia etti.

Haciyeorgiu ise, “Kıbrıs sorununda yaşanacak yeni bir başarısızlığın sadece bölünmüşlüğü kalıcılaştırmakla kalmayacağını, AB ve Kıbrıs için büyük tehlike teşkil eden, işgal bölgelerinin aşırı İslamlaşmasının başlayacağı yeni bir döneme girileceği” iddialarında bulundu.

Haciyeorgiu ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs sorununu çözerek AB önündeki bu engeli kaldırabileceğini ve bir adım daha ileri gittiğinde, AB’ye katılımının öndeki asıl engel olan ve Kıbrıs sorununun arkasına saklanan Almanya ve Fransa’nın olumsuz tutumuyla yüzleşebileceğini iddia etti.