Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığını tamamlaması nedeniyle üye ülkelerin büyükelçileri onuruna Lefkoşa’nın güneyinde verdiği yemekte yaptığı Kıbrıs sorunu ağırlıklı konuşmasına yer verdiler.

Anastasiadis’in, gerek görüşülmeyen gerekse anlaşmazlık bulunan konuları kaydederek 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanması perspektifine ilişkin fırsat penceresini açtığını yazan gazete, Anastasiadis’in ayrıca çözüm perspektifini, müzakerelerde diğer tarafın davranışı ve tutumuyla da ilişkilendirdiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis, “Yönetim”, “AB”, “Mülkiyet” ve “Ekonomi” başlıklarının boyutlarında ilerleme kaydedildiğini ancak “kabul edilemez statükonun sonsuza dek sürmesi ve birleşik Kıbrıs’ın federal yapısına yönelik bazı boyutlarla ilgili iki tarafın farklı görüşleriyle” alakalı temel ayrılıkların var olmaya devam ettiğini ifade etti.

“Toprak” ve “Güvenlik” konularının görüşülmediğini ifade eden Anastasiadis, yabancı askerlerin çekilmesine ve Kıbrıs sorununun farklı boyutlarının hayata geçirilmesine ilişkin zaman takvimleri, çözümün normal şekilde uygulanmasının garanti altına alınması, çözümün ilk gününün ne içereceği, federal yasaların, federal anayasanın ve kurucu devletlerin anayasalarının çıkarılması, birleşik Kıbrıs’ı bağlayacak uluslararası anlaşmalar gibi bütünlüklü çözümün ayrılmaz boyutunu teşkil eden ve temel konuların görüşülmesine henüz başlanmadığını belirtti.

Anastasiadis, garantiler konusunda ise, AB üyesi bir ülkede, üçüncü ülkelerin garantisi ve yabancı askerlerin mevcudiyeti gibi çağ dışı sistemlerin olmasının paradoks olacağını da savundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile uzlaşmaya vardığı yeni yöntem konusunda Anastasiadis, 9 konu başlığının oluşturulduğunu, bu yaklaşım içerisinde, boşlukların en aza indirilmesi ve görüş ayrılıklarının mümkün olduğu kadar az olması için “Yönetim”, “Ekonomi”, “AB” ve “Mülkiyet” başlıklarında askıdaki tüm konuları ayrıntılı bir şekilde yakın gelecekte görüşeceklerini ifade etti. 

Anastasiadis, bu yaklaşım içerisinde ayrıca iki tarafın temel tezlerine yönelik daha fazla konsensus olması ve çözümün ilk günü ve federal yasaların çıkarılması gibi çok önemli konuları müzakere etmek için “Toprak” ve “Güvenlik” başlıklarında fikir teatisinde bulunma imkanına da sahip olacaklarını belirtti.

Anastasiadis konuşmasında ayrıca Türkiye’nin katkısı olmadan çözümün sağlanamayacağını belirtirken bu amaç için Türkiye’den somut adımlar atmasını beklediklerini söyledi.

Anastasiadis son olarak büyükelçilere seslenerek Avrupa hukuka, ilkelerine ve değerleriyle uyumlu olacak bir çözüm için mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Nikos Anastasiadis, dört özgürlüğün garanti altına alınmasının olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Alithia gazetesine göre Anastasiadis konuşmasında ayrıca başlıkların karşılıklı ilişkilendirilmesine örnek vererek toprak düzenlemelerinin taşınmaz mal iadesiyle, güvenlik düzenlemelerinin, kabul edilemez statükoyla ilişkili olduğunu, 1974 olaylarının, Kıbrıs Rum tarafında güvensizlik duygusu yarattığını söyledi.

Anastasiadis, IMF ve Dünya Bankası’nın, çözümün ekonomik sürdürülebilirliğine ilişkin teknik incelemeyi tamamlaması için bir yıla gereksinim olduğunu da ifade etti.

Haravgi gazetesine göre Anastasiadis, Londra’daki Rum Radyosu “LGR’”ye yaptığı açıklamada ise, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yoğunlaştırılmasının açıklanmasının farklılıkların göğüslenmesi amacını taşıdığını belirtti.

Birleşik Kıbrıs’ın devlet karakterine ilişkin bir soru üzerine Anastasiadis, kendilerinin savundukları ve sundukları şeyin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin, konfederatif unsurlar olmaksızın üniter devletten federasyona dönüşmesi olduğunu söyledi.

Anastasiadis ileriki günlerdeki amaçlarının, var olan farklılıkları kaydetmek, görüş birliklerinin uzlaşıya farklılıklarınsa görüş birliklerine dönüştürülmesi ya da farklılıkların azaltılması olacağını da ifade etti.

Ankara’ya ilişkin olarak ise Anastasiadis, Ankara’nın, çözümün faydalarını hesaba katması yönündeki temennisini dile getirdi.

Alithia gazetesi ekonomi ekine göre Anastasiadis, LGR’ye yaptığı açıklamada, İngiltere’de AB üyeliği konusunda yapılacak (BREXİT) ankete de değindi ve İngiltere’deki “Ulusal Kıbrıs Federasyonu’”nun, İngiltere’nin AB’de kalması yönünde görüş belirtmesinin çok doğru olduğunu söyledi.

Anastasiadis, İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda sadece Avrupa’nın değil Kıbrıs’ın da etkileneceğini belirtti.

KIBRIS SORUNUNDAKİ GELİŞMELERE YÖNELİK PARTİLERİN DÜŞÜNCELERİ

Fileleftheros gazetesi, bazı siyasi partilerin, Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmeler hakkında görüşlerini açıkladığını yazdı.

Habere göre AKEL, müzakerelerin yoğunlaştırılmasını memnuniyetle karşılarken EDEK ve Ekologlar ise bazı sorunları gündeme getirdi.

AKEL açıklamasında iki liderin askıda bulunan temel konulara odaklanması gerektiğini de vurguladı.

EDEK yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bir gün görüşmelerin ilerleyebilmesi için nerede olunduğunun bilinmesi için önkoşullardan bahsederken bir başka gün ise müzakerelerin önkoşullar olmadan müzakerelerin yoğunlaştırıldığını açıkladığına dikkati çekti.

Ekologlar ise, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, görüş birliklerinin ve ayrılıklarının kaydedilmesine yönelik Anastasiadis’in önerisini reddettiğini ifade etti.

Ekologlar, Akıncı’nın konfederatif çözüm istemediği şeklindeki söylemini Türk tarafının, konfederatif unsurlarla federasyon isminde çözüm istediğini ileri sürdü.