Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) diplomatik ve “diaspora” kaynaklarının, Kıbrıs sorunu, müzakereler ve Doğu Akdeniz çevresindeki enerji cephesindeki gelişmeler, aynı zamanda Türkiye’nin tavrını, net bir şekilde ele aldıkları haber verildi.

Kathimerini gazetesi “ABD: Kıbrıs Sorunu Çevresindeki Lobi Çevreleri” başlıklı haberinde, bu çerçevede, bu üç konudan hiçbirinin ayrı bir analiz gerektirmediğinin düşünüldüğünü ve her fırsatta, aynı tartışmanın bir parçası olarak masaya konulduğunu yazdı.

Gazete, “diasporanın yetkili kaynaklarından elde ettiği bilgilere” dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yunan-Amerikan lobisinin, ABD Kongresi, Temsilciler Meclisi ve yerel milletvekilleri başta olmak üzere “Amerika’daki siyaset dünyası ile diğer lobilerin, Kıbrıs sorununa bakış açılarının değişmesi ana hedefiyle çalışmakta olduğunu” kaydetti.

Öte yandan gazete, gerek ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, gerek de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, hem Kıbrıs’a gerçekleştirdikleri ziyaretlerde hem de ABD’deki diasporaya yönelik yaptıkları bilgilendirmelerde, Kıbrıs sorununun 2016 yılı içerisindeki çözümüne dair iradelerini defalarca tekrarladıklarını da yazdı.

“Yetkili bir kaynaktan elde ettiği bilgilere” dayanarak, ABD açısından Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak net bir zaman takvimi bulunduğunu da belirten gazete, “ancak bu zaman takviminin, Kıbrıs sorununun çözülebileceği değil, çözülmesi gereken zamanla ilgili olduğunu” ifade etti.

Gazete bu zaman takviminin, bizzat ABD hükümeti tarafından, mevcut ülke yönetiminin sonu itibarı olarak tayin edildiğini de belirtti.

Gazete, “aynı kaynağın”, ABD’deki yönetimin değişmesiyle birlikte, başa gelecek olanlar bilgilendirilene kadar Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak zaman kaybedilip kaybedilmeyeceği konusundaki bir soruya ise, “bunların az çok dayanaksız iddialardan ibaret olduğu” yanıtını verdi.

ANASTASİADİS ABD KONGRESİ HEYETİNİ KABUL ETTİ

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün ABD Kongresi’nden bir heyeti kabul ettiğini yazdı.

Heyette Ileana Ros-Lehtinen, Gus Bilirakis, Randy Weber ve Carolyn Maloney’in bulunduğunu yazan gazete, Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü kaydetti.

Anastasiadis’in görüşmede ABD Kongresi heyetini Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve İstanbul’daki gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini kaydeden gazete, ABD Kongresi üyelerinin ise Rum Hükümetinin tezleri konusunda oldukça olumlu göründüklerini ifade etti.

Görüşmede Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki çifte vergilendirmeden kaçınılmasıyla ilgili anlaşma, silah satışı ambargosu ve enerji gibi konuların da ele alındığını yazan gazete, ABD Kongresi heyetine, görüşmede ABD Büyükelçisi Kathleen Doherty’nin eşlik ettiğini ekledi.