Fileleftheros gazetesine özel mülakat veren Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, geniş kabul gören bir kabine değişikliğine gideceğini açıkladı.

Anastasiadis, ekonomik kriz ve ortaya çıkan sorunlar nedeniyle, hayati önem taşıyan gerekli değişikliklerin ileriye götürülemediğini, kamu yaşantısının temel alanlarında kararlı değişiklikler yapmaya hazır olduğunu ifade etti.  

BAŞKANLIĞIN İŞLEYİŞ ŞEKLİ VE YAPISI

Değişikliklere ilişkin ilk açıklamaların, Noel yortusundan hemen sonra yapılacağını belirten Anastasiadis, bunların, Rum Başkanlığı’nın yeni işleyiş şekli ve yapısıyla ilgili olacağını ifade etti.

Anastasiadias, kabine değişikliği konusundaki açıklamaları sırasında, siyasi dinamiklerin de kabul etmesi halinde yeni bir başlangıç yapmaya, geniş kabul gören bir hükümet veya meclisteki partilerin büyük çoğunluğunu ifade eden bir hükümetin kurulmasını ileriye götürmeye bununla birlikte partilerin bu konudaki düşüncelerini de dinlemeye hazır olduğunu söyledi.

“TÜRK MEYDAN OKUMALARI VE DİYALOG”

Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki “meydan okumalarının”, Rum tarafının Barbaros gemisinin çekilmemesi durumunda müzakerelere dönmeyeceğinin anımsatılması ve bu konuda yapılması muhtemel baskı ile teşviklerin sorulması üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bu konuda ilerlemeyi düşünmediğini, şantaj ve şantaj sonuçlarını önceden gören bir diyaloğu ileri götürme niyetinde olmadığını ifade etti.

BM’nin kararları aracılığıyla açıkça ifade ettiği gibi, Kıbrıs sorununun barışçı bir diyalog aracılığıyla, iki toplum tarafından kabul görecek bir sonuca varması gerektiğini söyleyen Anastasiadis, nihai çözümün, özgür bir diyaloğun ürünü olması gerektiğini de belirtti.

“TÜRKİYE’DEN SOMUT DAVRANIŞ BEKLİYORUZ”

“Anastasiadis’in geçmişte Recep Tayyip Erdoğan’la çözüme varılabilmesinin mümkün olduğu şeklindeki sözlerinin” anımsatılması ve “yeni Erdoğan ile bunun mümkün olup olmadığı” sorusu üzerine Anastasiadis, konuya doğru bir şekilde yaklaşıldığını belirterek Fetullah Gülen’in desteğine sahip olan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugün siyasi ve manevi babasının birincil karşıtı olmasının herkesi düşündürmesi gerektiğini savundu.

Anastasiadis sözlerinin devamında, nihayetinde Türkiye’ye hükümet edenlerin değil Türkiye’nin malum çıkarlarının galip gelmesini ümit etmek istediğini söylerken bunun çok önemli olduğunu ve bölgedeki barışa, Türkiye’nin Yunanistan ile olan ilişkilerinin normalleştirmesine de katkı sağlayacağını belirtti.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca, kendilerinin en azından Kıbrıs sorununda arzu ettikleri gibi başarının elde edilmesine ilişkin ümit perspektifinin var olduğunun söylenebilmesi için, somut davranışların gerektiğini ifade etti.

Amerikalıların, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı artık etkileyip etkilemediği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, kimin kimi olumsuz veya olumlu etkilediğine odaklanmayacağını, Amerikalıların, müdahil olma ve yardım etme iradesinin bulunduğunu bildiğini söyledi.

Amerikalıların 11 Şubat ortak açıklamasına olumlu katkı sağladığını söyleyen Anastasiadis, ancak başarısız olan çabaların da var olduğunu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretiyle birlikte Maraş konusuna değinilmesinin kabul edilmediğini anımsattı. 

Anastasiadis, kısa bir süre önceki egemenlik haklarının, uluslararası hukuk ve deniz hukukunun her ilkesinin ihlal edilmesi olaylarına, Amerikalıların gerek konjonktür, gerekse çeşitli nedenlerden dolayı, karşı olmalarına karşın etkilerinin azaldığını, nihayetinde herhangi bir sonuca varamadıklarını da belirtti.

Yunan Hükümeti’nin Türk liderliği ile temasları konusunda bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusu üzerine Anastasiadis, mutlak şekilde bilgilendirildiğini söyledi.

AMELİYAT KONUSU 

Hastanedeki zor anlarına ilişkin olarak kafasından geçenlerin sorulması üzerine Anastasiadis, narkoz almaya başladığı andan itibaren “ne olacaksa olsun” dediğini, çünkü olup bitenlerin ve hislerinin bilincinde olmadığını anlattı.

Anastasiadis, ayrıca sürekli yanında olan eşine, kızlarına, damatlarına ayrıca kendisine dua eden halka yönelik minnettarlığını da dile getirdi.

ANASTASİADİS AMERİKA’DA DIŞ RUMLAR YEMEĞİNE KATILDI

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz perşembe akşamı Rum Amerika Federasyonu ve “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis yemeğe eşi ile birlikte katıldı.

“EGEMENLİK HAKLARI ÇİĞNENDİĞİ SÜRECE MÜZAKERELERE DÖNMEYECEĞİM”

Anastasiadis, yemek sırasında dış Rumları Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirirken, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki egemenlik hakları çiğnendiği sürece de müzakerelere dönmeyeceğini yineledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile hastanede gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Anastasiadis, Amerikalı yetkilinin Kıbrıs’a yardım etme konusuna gerçekten ilgi duyduğunu söyledi.

Anastasiadis sağlık durumu konusunda ise, kendisini çok iyi hissettiğini ve halkın iyiliği için çalışmak amacıyla Ada’ya yenilenmiş ve hazır olarak döneceğini de ifade etti.

ADA’YA BU AKŞAM DÖNÜYOR

Haravgi gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün Londra üzerinden Ada’ya döneceğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis’in saat 18.00’den sonra Ada’ya dönmesi bekleniyor.