Anastasiadis KKTC Cumhurbaşkanlığı’na Mustafa Akıncı’nın gelmesinin Güney’de olumlu beklentiler yarattığına dikkat çekti.

Fileleftheros’un haberine göre Anastasiadis Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a atadığı yeni büyükelçisi İlias Fotopulos’un, güven mektubunu alırken yaptığı konuşmada KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı da “ılımlı, vatanın ve Kıbrıs halkının yeniden birleşmesinin istikrarlı destekçisi” olarak niteledi.

AKINCI’DAN OLUMLU BEKLENTİ

Anastasiadis “hükümetimiz, Akıncı’nın yeni Kıbrıslı Türk lider seçilmesini kutluyor. Sayın Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine seçilmesi verimli ve bereketli bir diyalog perspektifine dair olumlu beklentiler yaratıyor” ifadesini kullandı.

Rum tarafının, “çözüme olanak tanıyacak şartların yaratılması için durmaksızın çalıştığını” da söyleyen Anastasiadis, Türkiye’nin “yasadışı” diye nitelediği faaliyetlerinin ortadan kalktığını, bu yüzden diyaloğun yeniden başlamasının şimdi mümkün olduğunu savundu, şöyle devam etti:

“Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumu anlaşmalara ve verdikleri sözlere saygı göstermeli, onurlu ancak ümit verici bir uzlaşıyı gerçekten arzu ettiklerini müzakere masasında göstermelidir. Dolayısıyla, sebepsiz mazeretlerle, müzakereleri yeniden askıya almamıza yol açacak yasadışı faaliyetlerin tekrarlanmaması şarttır.”

Nikos Anastasiadis “Kıbrıs’ın kurtuluş ve adalete erme mücadelesine verdiği destek” için Yunan halkına ve devletine de teşekkür etti ve son Atina temaslarında “kaderlerinin, milli vizyonlarının ve mücadelelerinin ortak olduğunu” yeniden teyit ettiğini anlattı.

“KIBRISLI RUMLARIN GELECEĞE DAİR ENDİŞELERİNE ANLAYIŞ VE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR”

Yeni büyükelçi Fotopulos da konuşmasında “Kıbrıs sorunundaki politikamızın temel taşı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası kişiliğinin savunulması ve saygı gösterilmesidir. Kıbrıslı Rumların geleceğe dair endişelerine anlayış ve saygı gösterilmelidir” dedi.

Fotopulos bu nedenle Rum ve Yunan hükümetleri arasındaki sürekli işbirliği ve koordinasyonun kesintisiz devam edeceğine inanç belirtti ve her iki hükümetin de Kıbrıs sorununun uluslararası hukuk ilkeleri ve Avrupa ilke ve değerleri temelinde çözülebileceğine inanmakta olduğunu söyledi.

Alithia da haberi “Nikos Anastasiadis: Akıncı ile Bereketli ve Samimi Diyalog Olabilir” başlığıyla aktardı.