Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na  Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin, ümit yarattığını ifade etti.

Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis, katıldığı 52’inci PASİDİ (Rum Amme Memurları Sendikası)  genel kurulunda yaptığı konuşmada, Mustafa Akıncı’nın, KKTC’de geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı 2’inci tur seçimini kazanmasını değerlendirdi.

Anastasiadis, Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin, bu ülkenin yeniden birleşmesi ve Avrupa Birliği değerleri ile temel ilklerin düzenlediği gerçekten çağdaş bir devlet oluşturulması açısından, sonunda, ümitler yarattığını ifade etti.

Akıncı’nın seçilmesinin, herhangi bir sorun çıkmaksızın, yüzyıllarca yaşanılan  veya birlikte yaşam sürdürülen bu ülkede, işbirliği, huzur ve barış perspektifleri yarattığını belirten Anastasiadis, kendilerinin bu çabasına, Ankara’nın önemli katkı sağlayacağına da inanmak ve ümit etmek istediğini ifade etti.

RUM SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Politis gazetesi, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendiren AKEL ve DİSİ’nin, çözüm mesajları verdiğini yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’taki küçük partilerin ise, Türkiye’nin rolüne vurgu yaparak beklentileri küçük tuttuklarını belirtti.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’yı telefonda arayarak tebrik etti.

Neofitu, dün ayrıca yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin, ülkenin yeniden birleşmesini istikrarlı bir şekilde destekleyen ılımlı bir siyasetçiyi toplumlarının lideri olarak seçtiğini belirterek Kıbrıs için ümit günü olduğundan bahsetti.

Neofitu, açıklamasından ayrıca Türkiye’nin hakiki iradesine gerek olduğunu, müzakere masasına kimin oturacağının da önemli olduğunu belirtti.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Akıncı’nın seçilmesinin, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Lukaidis, Akıncı’nın, ılımlı ve çözümden yana tutumunda istikrarlı olduğunu da ifade etti.

Lukaidis, Akıncı’nın seçilmesinin yeterli olmadığını, Türkiye’nin de katkı koyması gerektiğini savundu.

DİKO Basın Sözcü Vekili Atho Antoniadu yaptığı açıklamada KKTC’deki değişikliğin kayda değer olduğunu, Akıncı’nın, Eroğlu olmadığını belirtti.

EDEK yaptığı açıklamada Akıncı’nın seçilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken, Ankara’dan kurtulmanın mümkün olması ümidinden de bahsetti.

HRİSTOFYAS’TAN TEBRİK MEKTUBU

Politis gazetesi Rum Yönetimi eski Başkanı ve AKEL eski Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas’ın, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’ya tebrik mektubu gönderdiğini yazdı.

Habere göre Hristofyas mektubunda, zorlukları anladığını ancak her iki toplumdaki halk dinamiklerinin büyük bir çoğunluğunun, en kısa zamanda Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını arzuladığına inandığını belirtti.

Gazete DİKO partisinin, Hristofyas’ın mektubunun içeriğine tepki gösterdiğini yazdı.

Habere göre DİKO, Hristofyas’ın “gerek Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların içerisinde, gerekse dış unsurlardan gelen zorlukları bildiği” şeklinde ifade kullanmasını eleştirerek, bunun “mağdur” ile “kurban edeni” eşitlediğini ifade etti.

OMİRU DA DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU

Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise yaptığı açıklamada, Akıncı’nın seçilmesinin olumlu bir gelişme olmakla birlikte Ankara’nın Kıbrıs sorunundaki politikasını değiştirmesine yönelik güçlü bir mesaj olduğunu savundu.

Omiru, uluslararası toplum ve Avrupa’nın Türkiye’ye yönelmesinin şimdi zamanı olduğunu da ileri sürdü.

ERDOĞAN-AKINCI ARASINDAKİ KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Rum gazeteleri, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı arasında dün karşılıklı açıklamalarla yaşanan tartışmaya da haberlerinde de yer verdiler.