Rum Yönetimi’nin, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK) sunduğu 1619 kişilik Rum kayıplar listesinden çıkardığı 126 Rumun, KKTC sınırları içerisindeki bölgelerde gömülü olduğu iddiasıyla, Türk askerinin ve KKTC devletinin bu yerlerin kazılmasına izin vermesini sağlamak için konuyu müzakere masasına götürdüğü öne sürüldü.

Simerini “Anastasiadis’ten Ölüler İçin Akıncı’ya Baskı” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, bu yönde gerekli adımların atılması için “ikna etmeye” çalıştığını, Türk tarafının ilk tepkisinin olumsuz olmadığı bilgisi edindiğini savundu.

126 Rum ölünün daha önce 1619 kişilik Rum kayıp listesinde yer aldığını ancak 1997’de ölü olduklarının teyit edilmesinden sonra, listeden çıkarıldıklarını belirten gazete, Kıbrıs Türk tarafının da isimleri KŞK kazı programında olmadığından, Mağusa’daki “Sholio Satvru” (Haç Okulu) gibi, KKTC’de gömülü oldukları iddia edilen alanlarda kazı yapılmasına izin vermediğini yazdı.

Gazete KŞK Rum üyesi Nestoras Nestoros’un ofisinde, KKTC askeri böleler içerisindeki, kazıya izin verilen 30 noktayla ilgili yoğun bir ön hazırlık yapılmakta olduğunu da belirtti, “güvenilir” bilgilerine dayanarak Rum tarafının, önceliklerinden birinin de Lefkoşa Havaalanı –Ay. Demet bölgesindeki ELDİK (Yunan Alayı) eski kışlası olduğunu yazdı.

Söz konusu yere 5-6 Yunan kaybın gömüldüğü bilgisi bulunduğuna işaret eden gazete bahse konu yerde kalıntılara ulaşılabilirse, Yunan Askeri Mezarlığı’nda kemik muhafaza bölümlünde tutulan ancak üzerine dökülen kimyasal nedeniyle kimlik tespiti yapılamayan kalıntıların kimlere ait olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacağını belirtti.

Haberde askeri bölgeler içerisinde olan ve Rum tarafının öncelik verdiği diğer yerlerden birinde 20 kişiye ait toplu mezar bulunduğuna dair bilgi bulunduğu da belirtildi ancak bölgenin neresi olduğuna dair bilgi verilmedi.

YUNANİSTAN’A GÖNDERİLEN KALINTILAR

Gazete Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nde yanlış kimlik tespiti yapılması nedeniyle bir kaybın ailesine yanlış kafatası verilmesi ve bunun da Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki kemik muhafaza bölümünde tutulan kemiklerin üzerine kimyasal dökülmesinin gerekçe gösterilmesi üzerine Rum Başkanlık İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu’nun harekete geçtiğini yazdı.

Habere göre Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü, 15 vakada benzer hatanın yapılmış olabileceğini, bunlardan (7’si Yunan) 9’unun kalıntılarının aileleri tarafından alınmadığını ancak 6’sının kalıntılarının 2005’te ailelerine teslim edildiğini ve gömüldüklerini açıkladı. Fotiu, bu 5 kişinin kalıntılarının, yeniden mezarlarından çıkartılıp kimlik tespiti yapılması için ailelerle görüşmeyi planlıyor. 

1979-81 DÖNEMİ KAZILARI

Simerini “Beyazlasın Diye Kemiklere Kimyasal Püskürttüler” başlıklı haberinde ise darbe sırasında öldürülen Seferi Ordu mensubu Periklis Perikleus’tan kalan tek kalıntı diye 2007’de ailesine verilen kafatasının aslında, ailesine teslim edilerek Yunanistan’ın Karditsa bölgesinde gömülen bir Yunan’a ait olduğunun anlaşıldığını yazdı.

Habere göre bunun üzerine Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü Perşembe günü, 1979-81 döneminde Lakadamya’da ve Konstantino ve Eleni mezarlıklarında yapılan kazılar ve çıkartılan kalıntılarla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, bahsi geçen dönemde yanlış yöntemlerle kazılar yapıldığı, çıkartılan kalıntılardan kiminin Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki kemik muhafaza bölümüne alındığı kiminin de, Yunanistan’a gönderilerek aileleri olduğu düşünülen kişilere teslim edildi belirtildi.

Kemik muhafaza bölümünde tutulan kalıntıların, “beyazlasınlar diye” üzerlerine kimyasal püskürtüldüğü, hem bu hem de iklimsel koşullar nedeniyle DNA ile kimlik tespitinin imkansız denilebilecek ölçüde zorlaştığı, sorunlu kalıntıların ABD’ye gönderildiği ancak henüz bir sonuç alınamadığı kaydedildi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum tarafında 1979-81 döneminde bulunan ve Yunanistan’da gömülen 10-12 ‘sorunlu’ kalıntı için yeniden kazı yapılacağını haberine ekledi.

Fileleftheros haberi “12 Kalıntıyı Çıkarmak İçin Yunanistan’a Gidiyorlar... Nörüloji ve Genetik Enstitüsü Yanlış Tespitler Nedeniyle Teşhir Oldu... İzahat Veriyor... Kimlik Tespiti Eksik Yapılan Toplam 15 ‘Şüpheli’ Vaka” başlığıyla aktardı.

Alithia da “Kazı Prosedürleri Yanlış, Kimlik Tespitleri Yanlış... Sorun, Kimyasal veya İklim Şartlarından Etkilenen ve 2004’te Kimlik Tespiti İçin Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’ne Teslim Edilen 15 Kalıntıyla İlgili”