Rum Ulusal Konseyi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında önceki gün başlayıp dün de devam eden toplantısında strateji, özellikle de Kıbrıs sorununun çözüm şekli konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ortak açıklama çıkmadı. Kıbrıs sorununda strateji değişikliği isteyenlere Ukrayna, Kırım ve Kosova örneklerini hatırlatan Anastasiadis “taksime sürüklenmeyelim” uyarısında bulundu.

Fileleftheros haberi, “Ulusal Konsey’de Uzlaşı Boşluğu... Strateji Değişikliği ‘Diken’... Konsey’deki Anlaşmazlıklar Ortak Açıklama Yayımlanmasını Engelledi... Başkan ‘Ukrayna, Kırım ve Kosova’daki Gelişmeler Bizi Kaygılandırmalı’ dedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gergin geçen toplantıda siyasi partilerin Kıbrıs sorununa bulunacak çözümle ilgili görüşleri arasındaki farklılığın bir kez kendini gösterdiğine işaret eden gazete AKEL ve DİSİ iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne “dini bağlılık” gösterirken, öteki partilerin, aralarında ortak yaklaşım bulunmaksızın, strateji değişikliği konusunu gündeme getirdiklerini yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis ortak açıklamaya varılabilmesi için Konsey’in, bütün tarafları bir şekilde memnun eden 2009 tarihli ortak açıklamasındaki ‘ortak paydayı’ dayanak alarak, yabancıları ve Türk tarafının yorum ve tepkilerine maruz kalmamak için 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nı da eklemeye çalıştı. Rum Ulusal Konseyi’nin 2009 tarihli ortak açıklamasına, iki bölgeli iki toplumlu federasyon ifadesi yer aldığı için Yorgos Lillikas karşı çıktı. 11 Şubat Ortak Açıklaması’nın eklenmesine de sadece iki büyük parti (AKEL ve DİSİ) destek verdi.

Gazete toplantının, yapılacak ortak bir açıklamanın içeriğiyle ilgili görüş alış verişinde bulunulan dünkü bölümünde konuşan Anastasiadis’in “Ukrayna, Kırım ve Kosova örnekleri bizi kaygılandırmalı, taksime sürüklenmeyelim” uyarısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre toplantıya verilen arada Sözcü Nikos Hristodulidis tarafından bir “ortak açıklama metni” hazırlandı ancak içeriğindeki iki bölgeli iki toplumlu federasyon ifadesine katılımcılar tepki gösterince, ortak açıklamadan vazgeçildi.

TOPLANTI SONRASI ORTAK AÇIKLAMAYA “İKİ BÖLGELİ FEDERASYON” ENGELİ

Gazete Hristodulidis’in kaleme aldığı açıklamayı şöyle aktardı:

“İki günlük Ulusal Konsey toplantısının ardından Sözcü Hristudulidis tarafından okunan açıklamada Başkan Anastasiadis’in ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, BM Güvenlik Konseyi kararlarında, Doruk Anlaşmaları’nda, 8 Temmuz Anlaşması’nda ve 11 Şubat Ortak Açıklaması’nda belirlendiği gibi siyasi eşitliği olan iki bölgeli iki toplumlu federasyona dönüşmesine dayanacak bir çözüme’ bağlılığı yineleniyor.

Başkan Anastasiadis’in siyasi parti başkanları tarafından dile getirilen görüş ve kaygıları dikkatle not aldığı ve Kıbrıs sorununa en kısa zamanda kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki çabaya yardımcı olmak hedefiyle not edilen görüş ve tezlerin sıralanması maksadıyla partilerin de katılacağı bir alt komite kurmak eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Sözcü’nün, başta ‘Ortak Açıklama’ olması düşünülen açıklamasına da, iki bölgeli federasyon ifadesinden dolayı tepki gösterilmesi, hükümet açıklamasının sonu oldu.”

Gazete Rum Ulusal Konsey toplantısının dünkü bölümünde Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgos Vasiliu, EDEK Onursal Başkanı Vasos Lissaridis, Markos Kiprianu, Mihalis Yorgallas, Stelios Amerikanos’un da konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas “bu noktaya nasıl ulaşıldığı konusunda sorumluluklardan söz etmemek için” konuşma yapmak istemediğini söyledi.

KONSEY’DEKİ ANLAŞMAZLIKLAR DIŞARI TAŞTI

Gazete dünkü toplantı sonrasında siyasi parti başkan/temsilcilerinin yaptıkları açıklamaları da “Partiler: Anlaşmazlıklar Dışarı Da Taştı... Yaklaşımlar Farklı” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin 1977’de belirlenen ve bugüne kadar birçok defa teyit edilen stratejik hedefe bağlı kalınması gerektiği görüşünde ısrarlı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Var olan farklı görüşlere saygılıyız ancak bizim için mesele -ki Kıbrıs halkının var oluşuyla alakalıdır- uluslararası camia ve Kıbrıs Türk toplumu ile de anlaştığımız hedefe tutarlılıkla bağlı kalmamızdır.”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Kıbrıs sorununda strateji değişikliği yapılmasının ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin avantajlarının değerlendirilmesinin şart olduğunu söyledi. Papadopulos “Son yıllarda izlenmekte olan uslu çocuk, cesur sunumlar ve tek yanlı taviz politikaları başarısız oldu, Kıbrıs sorununda yeni bir strateji şarttır” dedi.

EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos “Türk yayılmacılığı tehlikesini caydıracak” bir politikayı Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın birlikte oluşturması gerektiğini savundu. Bugüne kadar izlenen prosedürün çözümü yakınlaştırmadığını söyleyen Sizopulos “Aksine, Türkiye, bizim tarafın bahşettiği siyasi kazanımları değerlendirerek saldırganlığını ve talepkarlığını artırdı” iddiasında bulundu.

Vatandaşlar İttifakı başkanı Yorgos Lillikas, “Kıbrıs, Kıbrıs sorununun 1974’ten bugüne kadarki sürecini samimi ve objektif değerlendirme fırsatını 40 yıl sonra kaçırdı” dedi ve siyasi güçlerin birbirlerini eleştirmeye, hiçbirinin de kendisini haklı çıkarmaya çalışmadan ortak hedeflere ve ortak bir stratejiye varılabileceğini ancak bu fırsatın kaçırıldığını söyledi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis partisinin 5 ay harcayıp halka açık bir diyalogla uzmanlardan görüş alarak hazırladığı kapsamlı bir rapor sunduğunu ancak çıkan sonuçtan, çoğunluğu ikna edemediklerinin anlaşıldığını belirtti “biz görevimizi yaptık” dedi.

EURO.KO açıklama yayımlayarak Rum Ulusal Konseyi’nin 2009 tarihli Ortak Karar’ına göndermede bulunarak, Konsey toplantısında, siyasi güçlerin Rum tarafının hedefleri üzerinde anlaşıp bunları listelemesi gerektiğini belirterek “bazılarının, iki bölgeli iki toplumlu federasyon başarısızlığına yapışıp kalmamızdaki ısrarı oy birliği sağlanmasına olanak tanımadı” görüşünü ortaya koydu.

“MESELELERE DAHA CİDDİ YAKLAŞTIĞIMIZI ZANNETMİŞTİM...”

Simerini, “Ulusal Çorba... Ortak Açıklamaya Bile Götürmediği İçin Özü Olmayan Strateji Değişikliği Tartışması” başlıklı haberinde Rum Ulusal Konsey toplantısının iki gün sürmesine karşın Rum Yönetimi Başkanı ve siyasi partilerin, temel konularda bile karara varılamadığını, ortak açıklama çabasının da başarısızlığa uğradığını yazdı.

Gazeteye göre Kıbrıs sorunundaki stratejinin değiştirilmesi gerektiği yönündeki görüş ve tezleri dikkatle dinleyen Anastasiadis, bu görüşü ortaya koyan partilerin, güçler dengesini dikkate almadıklarını, uluslararası toplumdan gelecek tepkileri de doğru ölçmediklerini belirterek, stratejide muhalefetin istediği gibi bir değişiklik yapılması halinde Rum tarafının yalnızlaşacağına vurgu yaptı.

Anastasiadis’in, Navtex’i ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin varlığını kastederek “Türk saldırganlığı devam ettiği sürece”  (müzakere masasına) dönmeyeceğini tekrarladığını ancak Navtex’in süresinin bitiş tarihini “fırsat penceresi” olarak açık bıraktığını yazan gazete bunu, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in de desteklediğini belirtti.

Habere göre bir siyasi parti başkanı, ENI-KoGas’ın sürdürmekte olduğu sondajı tamamlamasının ardından vereceği molanın, müzakerelerin yeniden başlamasına zaman tanımak maksadıyla suni olduğu imasında bulunmasına sert tepki gösteren Anastasiadis “Meselelere daha ciddi yaklaştığımızı zannetmiştim. Bu büyüklükte bir şirketin sırf biz müzakere yapalım diye çekildiğine nasıl inanırsınız?” dedi.

“ORTAK AÇIKLAMAYA KATILMAYANA BALIK YOK”

Gazeteye göre iki günlük toplantıda gerilen sinirlerin yumuşadığı anlar da oldu.  Bunlardan biri Anastasiadis’in katılımcılara verdiği öğle yemeğinde balık servisi yapılırken Sözcü Hristodulidis, hazırladığı ortak açıklama metnini sunarken Anastasiadis hemen atılarak “ortak açıklamaya katılmayan, balık yemeyecek” esprisini yapmasıyla, ikincisi de Dimitris Hristofyas’ın Yorgos Perdikis’in görüşlerini yorumlarken “sizin istediğiniz birleşme” ifadesini kullanması üzerine Perdikis’in “hangi ülke ile?” sorusu ile yaşandı.

Rum Ulusal Konsey toplantısından çıkabilecek bir haber varsa onun da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rusya’ya yapacağı ziyaretle ilgili söyledikleri olduğunu belirten gazete “Rusya ve Anglo-Amerikanlar İle AB’yi Topa Tuttu” başlığıyla ayırdığı haberinde özetle şunları kaydetti:

ANASTASİADİS AMERİKALILARA, İNGİLİZLERE VE AB’Yİ “TOPA TUTTU”

“Gazetemizin edindiği bilgilere göre Anastasiadsi siyasi parti başkan ve temsilcilerine, Vladimir Putin ile görüşmesi sırasında Moskova’nın Kıbrıs sorununda daha aktif katılım gösterip inisiyatif almasını isteyeceğini söyledi. Ancak strateji değişikliği argümanında güçler dengesinin dikkate alınmadığı söylemini kuvvetlendirmek için, bu isteğinin başarılamayacağını çünkü Rusya Federasyonu’nun Türkiye ile çok büyük çıkarları olduğunu söyledi.

Yine, Başkan Anastasiadis’in Amerikalılara, İngilizlere ve özellikle AB’ye karşı kelimenin tam anlamıyla ‘şarapnel parçaları savurduğu’ (topa tuttuğu) ifadeleri dikkate değerdir. Anastasiadis ‘Türkiye ile karşı karşıya gelmek niyetinde değiller’ dedi.”

Politis haberini, “Bir Konsey Daha Gidiyor... Konuştular ve Söylediklerinin Listelenmesinde Anlaştılar... İki Günlük Ulusal Konsey Toplantısının Ardından Kıbrıs Sorunuyla İlgili Ortak Açıklama Mümkün Olamadı... Alt Komite Partilerin Tez Ve Önerilerini Listeleyecek” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Alithia, “Strateji Değişikliği Alt Komiteye Gidiyor... Başkan Anastasiadis Kıbrıs Sorunundaki Tezlerin Listelenmesi İçin Al Komite Kurma Eğiliminde” başlığını kullandı.

Haravgi “Strateji ve Taktikte Anlaşamadıkları Konusunda Anlaştılar” başlığını attı.