Rum basını, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Aralık ayındaki ikinci görüşmelerini yaparken, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, “prosedürün sonu” konusunu açtığını ve garantilerin görüşüleceği bir beşli konferanstan söz ettiğini yazdı.

Alithia “Aralık’taki İkinci Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi… Derinde De Uluslararası Konferans… Garantiler Konusunun Görüşülmesine Doğru” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in, prosedür sonunda,garantör güçlerin istişarelerde bulunacağı bir  çoklu-konferans yapılacağını Akıncı’yla görüşmesinden hemen önce doğruladığını yazdı.

Habere göre “Her zaman dikkate aldığımız şey, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyetidir” vurgusunu yapan Anastasiadis, garantörler arasındaki istişarenin Kıbrıs’ta taraflar arasında anlaşmaya varılacakları etkilemeyeceğini söyledi ve “ Yapılacak olan konferansın beşli mi çoklu mu olacağı en son ilgileneceğim şeydir. Mesele Kıbrıs dışında, diğer bazı devletlerin de katılacağı uluslararası sözleşmedir” dedi.

Haberi iç sayfasında detaylandıran gazete, liderlerin dün akşam, Aralık için planlanan ikinci görüşmelerini yaptıklarını, sonuncusunun da ayın 20’sinde olacağını belirterek, ana konuların “büyük dikenler” diye nitelediği mülkiyet ve garantiler olduğunu kaydetti.

Şu anda Espen Barth Eide’nin açıklamaları aracılığıyla, uluslararası konferans konusuna işaret edilmekte olduğuna dikkat çeken gazete, dün sabah Anastasiadis’le bir araya gelen Eide’nin geçen hafta Türkiye’de  Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerle yaptığı temaslar hakkında bilgi verdiğini yazdı.

Habere göre Eide görüşme sonrasında yaptığı açıklamada garantör güçlerin garantiler konusunu görüşmesi gerektiğinden, müzakere prosedürünün bir aşamasında beşli konferans yapılacağına vurgu yaptı. 

Müzakerelerde ele alınan çoğu konunun iki toplumu ilgilendiren konular olduğunu ancak meselenin bir de uluslararası yönü olduğuna dikkat çekerek “garantör güçler müdahil olmazsa son aşamaya giremeyiz” dedi. Takvim olmadığını, bu son aşamanın ne zaman olacağının,  geriye kalan konuların seyrine bağlı olacağını ekledi.

Anastasiadis’e Türkiye’de yaptığı temaslarla ilgili bilgi verdiğini söyleyen Eide, Türkiye’deki temaslarını “çok yapıcı ve derin” diye niteledi ve  şunları söyledi:

“Bu görüşmeler, son aşamayla ilgili hazırlığın ilgi çekici parçasıdır. Son aşamanın ne zaman olacağını bilmiyoruz ama olacak ve garantör güçlerin müdahiliyeti de gerekecek.  Dolayısıyla Türkiye’den de diğer garantör ülkelerden de ciddi katılım vardır.”

Mülkiyet konusunda yakında bir sonuca varılacağı ümidini de dile getiren Eide  “sona kadar hiçbir şey nihai olmayacak. Birçok başlıkta bulunduğumuz noktayla ilgili karşılıklı anlayış söz konusu” dedi.

“TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYOR”

Eide’ye, Ankara’nın tavır değişikliğine dair bir işaret alıp almadığı da soruldu. “Türkiye Başbakanı ve diğer yetkililerle garantiler ve diğer konularda iyi görüşmeler yaptık. İzlenimlerimi iki toplum liderine getirdim. Türkiye de dahil, bütün garantörler  sorunun çözüldüğünü görmeyi dört gözle bekliyor.  Hepsi, paylarına düşeni yapması gerektiğini biliyor” dedi.

Liderlerin Ocak ayındaki görüşmeleri de sorulan Eide bu konuya liderlerin karar vereceğini söyledi ve “kesin olan, ocak ayını aktif değerlendireceğimizdir” diye ekledi.

“KIRBIS CUMHURİYETİ’NİN MEŞRUİYETİNİ DİKKATE ALIYORUZ, BEŞLİ DEĞİL ÇOKLU KONFERANS”

Anastasiadis, Eide’nin 5’li konferansla ilgili açıklamasını yorumlarken “Beşli değil, çoklu konferans söz konusudur” dedi ve şunları ekledi:

“Diyalog, Kıbrıs aidiyetindedir ve her zaman Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyetini dikkate alıyoruz. Garantilerin vakti geldiğinde,garantör güçlerin istişare etmesi gerekeceğinden kuşku yoktur.  Kıbrıs’ta taraflar arasında anlaşılacakları bir miktar etkileyecek uluslararası bir sözleşme söz konusudur” dedi.

Sözünü ettiği çoklu konferansın oluşumu sorulduğunda ise Anastasiadis “diğer konularda çözüme ulaşılsın da bu (konferansın oluşumu) en son ilgileneceğim konudur.  Mesele beşli olup olmadığı değil. Mesele, Kıbrıs dışında diğer bazı devletlerin de müdahil olacağı uluslararası sözleşmeyle ilgili çoklu konferanstır” ifadesini kullandı.

“KİMSE KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN TASFİYESİNİ HEDEFLEMİYOR”

Habere göre Anastasiadis dün katıldığı, Rum Belediyeler Birliği’nin 32’nci yıllık toplantısında yaptığı konuşmada 2016’da çözüm ümidini dile getirirken; “Kıbrıs halkına  işgalden kurtuluyoruz,  vatanımızı yeniden birleştiriyoruz, çağdaş, Avrupai, işlevsel ama özellikle de gelecek perspektifi olan bir devlet  kuruyoruz diyebilecek durumda olacağız”  vurgusunu yaptı.

Anastasiadis, “Kimse Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini hedeflemiyor. İstediğimiz çözüm Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 77-79 Doruk Anlaşmaları’na, 8 Temmuz 2006 Papadopulos-Denktaş (Talat) Ortak Bildirgesi’ne ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’na dayalı iki bölgeli iki toplumlu federasyona dönüşeceği bir çözümdür”  vurgusunu yaptı ve şunları ekledi:

“Sonunda, artık Garanti Anlaşmaları gibi ayrılıkçı kurum veya anlaşmaların olmasına müsaade etmeyecek bir anlaşmaya varacağımıza inanmak istiyorum. Muhataplarımız, -üçüncü tarafları kastediyorum- Kıbrıs’ın AB üyesi olduğu ve öyle kalacağı dikkate alındığında bunu (garantileri) modası geçmiş  görüyorlar.”

EIDE ANKARA’DAN CESARET VERİCİ MESAJLAR GETİRDİ AMA ANASTASİADİS EYLEM BEKLİYOR

Fileleftheros da manşet haberine, “Ankara’dan Eli Boş… Somut Hiçbir Şey Yok… Eide Türkiye’den Heyecan Duyuyor, Başkan Eylem İstiyor… Türk Dışişleri’nden Garantiler ve Beşli Konferans Mesajları” başlık ve spotlarını attı.

Gazete Eide’nin Ada’ya Ankara’dan “Cesaret verici mesajlarla ve heyecanla geldiğini, dün Anastasiadis’e görüştüğü Türk yetkililerin çözümden yana olduğunu ve Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasından edineceği yararları anladıklarını ilettiğini” yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in Eide’ye, “Ankara bunları birçok kez söyledi, eylem lazım.  Türkiye’nin, Kıbrıs sorunuyla ilgili söylemlerini eyleme dökebileceği birçok düzey vardır” dediğini kaydetti.

Gazete Türk Dışişleri Bakanlığı’nın,  Türkiye’nin garantilerle ilgili tutumunun herkesin malumu olduğuna ve  müzakerelerin son aşamasında diğer garantörlerin de katılacağı bir beşli konferans düzenlenmesi tezinde ısrar ettiği açıkladığını okurlarına aktardı. 
Haberde Akıncı ve Anastasiadis’in dün akşamki görüşmesinde sadece mülkiyet meselesinin ele alındığını ve tarafların pozisyonlarında hiçbir değişiklik olmadığı, tezlerini aynen koruduğu belirtildi.

Politis “Dün Akşam 2015’in Sondan Bir Önceki Görüşmesinde Mülkiyet Ele Alındı… 2016’ya Hazırlık” başlıklı haberinde liderlerin dün akşam mülkiyetin zorlukları üzerinde durduklarına ve Eide’nin, müzakerelerin son aşamasına garantörlerin müdahil olacağını yinelediğine dikkat çekti.
Simerini “Beşli’ye Hazırlanılıyor” başlığını kullandı.