Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri görüşme Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi “Yol Haritasını Da Belirledi – Akıncı Ekim Ayında Konferansla Yol Haritasını Belirledi” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamaları öne çıkardı.

Gazete, Akıncı’nın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yapılacak üçlü zirve sonrasındaki adımları belirlediğini ve Ekim ayında beşli zirveye hazırlıklı olunması gerektiğini söylediğini aktardı.

Gazete ayrıca Akıncı’nın, BM Genel Sekreteriyle yapılacak görüşmenin tarihinin Anastasiadis tarafından açıklanmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiğini belirtti.

Dünkü görüşmede ise liderlerin, Kıbrıs sorununun çözümünün uygulanması konusunu ele aldıklarını belirten gazete, Kıbrıs Rum tarafının “çözümün ilk gününden itibaren eylemler ve faaliyetlerin olmasını istediğini ve bu çerçevede bir dizi önlem sunduğunu” öne sürdü.

Kıbrıs Türk tarafının ise “geçiş dönemine atıfta bulunarak uyum sağlanması için zaman talep ettiğini” iddia eden gazete, Kıbrıs Rum tarafının “çözümün ilk günü kapalı bölge Maraş’ın ve ara bölgenin iadesi ve Türk askerinin sayısında önemli azaltma yapılmasını istediğini” savundu.

Anastasiadis ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, 14 Eylül tarihindeki görüşme sonrasında yapılacak basın açıklamasında “kısmi bir anlaşmanın duyurulmasının söz konusu olmadığını”  belirtti.

Böyle bir şeyin “her şey üzerinde uzlaşıya varılmadan hiçbir şeyde uzlaşılmadığı” ilkesine aykırı olacağını ifade eden Anastasiadis, söz konusu açıklamada büyük olasılıkla sağlanan ilerleme veya ilerleme olmayan konulara değinileceğini vurguladı.

Anastasiadis, Rum müzakere heyetinde bulunan Polis Poliviu’nun elektronik posta mesajlarının sızdırılması konusuna ilişkin olarak ise, sızdırmanın kimin tarafından yapıldığını bildiklerini, bu kişinin Rum Başkanlık Sarayında bulunan biri olduğunu söyledi.

Anastasiadis, bazı Rum siyasilerin kendisine yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine ise “halkın kendisine güvenmesinin kendisi için yeterli olduğu” yanıtını verdi.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Liderler Dikkatli” başlığı altında verirken, liderlerin dünkü görüşmede ele alınanlar hakkında bilgi vermekten kaçındıklarını yazdı.
 
Gazete, Anastasiadis’in dünkü açıklamasında ayrıntı vermekten kaçındığını ve “geniş ve verimli bir görüşmeden bahsettiğini” yazdı.

Habere göre Anastasiadis, “zor konularda Akıncı’yla aynı yönde mi ilerledikleri” şeklindeki bir soruya “olumlu” yanıt verirken “dünkü görüşmede hem fikir birliği hem de fikir ayrılığı olan konuların olduğunu” vurguladı.

DİKO VE VATANDAŞLAR İTTİFAKI BİLGİLENDİRİLDİ

Gazete bir diğer haberinde, DİKO ve Vatandaşlar İttifakı’nın dün ve önceki gün, müzakere tutanakları hakkında bilgilendirildikleri bilgisine ulaştığını belirtirken, siyasi partilerin Anastasiadis’e yönelik eleştirilerinin dün de devam ettiğini yazdı.

Gazeteye göre, DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Dayanışma Hareketi tarafından dün yapılan açıklamalarda Anastasiadis’in Kıbrıs sorununu yanlış yönettiği iddia edilerek, kendi müzakere grubundaki kişileri (Poliviu) bile ikna edemezken halkı nasıl ikna edeceği soruları yöneltildi.

DİSİ ise açıklamasında, muhalefet partilerinin sabırlı olması ve açıklama yapılacak olan 14 Eylül’ü beklemesi telkininde bulundu.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Anastasiadis Uçurumu Güzelleştiriyor – Kelimeler ve Mantıkla Oynuyor – Partiler Pür Ateş”.

Alithia: “Çözümün Ertesi Günü Konusunda Verimli Görüşme”.

Haravgi: “Başkan Garantiler Konusunda Gayrı Resmi Belge Sundu”.