Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bir etkinlik çerçevesinde, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “karşılıklı bir koordinasyonla beraber sismik araştırmaların Kıbrıs çerçevesinde durdurulduğu”  açıklamalarına yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bildiği kadarıyla, Türkiye’nin kendilerini tanımadığını ve kendileriyle görüşmediğini belirtti ve “bunun nasıl mümkün olacağı” sorusunu sordu.

Güney Kıbrıs’ın programlarıyla ilerlediğini söyleyen Anastasiadis “eğer teknik sorun varsa bu tamamen farklıdır ama kesinlikle herhangi bir uzlaşma yoktur” ifadesini kullandı.

Anastasiadis her zaman için istedikleri şeyin, müzakerelerin askıya alınması öncesindeki koşullara  dönülmesi olduğunu ifade etti.

Anastasiadis açıklaması içerisinde, mantığın, diyaloğun devam etmesi için karşılıklı saygıyı dikte ettiğini ve şantaj ile tehditlerden uzak durulmasını gerektirdiğini de belirtti.

Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması perspektifine ilişkin olarak Anastasiadis, müzakerelerin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin egemenlik haklarına saygı duyulmasının sağlanıp sağlanmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs ziyaretine de değinen Anastasiadis, Eide’nin ziyaretinin, muhtemelen, müzakerelere katılımlarını askıya alınmasına neden olanların ortadan kalkıp kalkmadığını tespit etmek için, araştırma nitelikli olacağını söyledi.

HRİSTODULİDİS

Alithia gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise bir açıklama yaparak, Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki çalışmaların ortak koordinasyon sonrasında durdurulduğu” şeklindeki açıklamasına yanıt verdi.

Hristodulidis açıklamasında, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin  MEB’inde gerçekleştirdiği yasa dışı bir faaliyet için  koordinasyon  bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

Güney Kıbrıs’ın enerji planlarının, normal bir şekilde devam edeceğini ifade eden Hristodulidis, Eide’nin Ada’ya gerçekleştireceği ziyaret kapsamında Salı günü Anastasiadis ile bir araya geleceğini söyledi.

Hristodulidis açıklamasında “Eide’nin ne getireceğini dinleyeceğiz ve olgulara bağlı olarak önümüzde bulunacak olanlarla, kararlarımızı alacağız” şeklinde konuştu.