Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında 25 Eylül Pazar günü gerçekleşecek üçlü görüşme öncesinde New York’un yoğun bir diplomatik perde gerisine sahne olduğu haber verildi.

Simerini, haberi “Üçlü Görüşme Öncesinde Perde Gerisi Zirve Yaptı… Ban Ki Moon’la Görüşme Arifesinde Kulisler Tırmandırılıyor” başlıklı manşet haberinde, Anastasiadis’in gerçekleştirmekte olduğu temaslarda Garantiler ve Güvenliği öne çıkarırken Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, bir sonraki adıma zemin hazırlamak üzere garantörlerle, çözüm finansmanı için de uluslararası unsurla görüştüğünü yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da New York’ta ekibiyle birlikte başladığı temaslarında özellikle Amerikalıları, İngilizleri ve Genel Sekreter’i, Kıbrıs sorununu son düzlüğe götürmek için müzakerelerde varılan yakınlaşmaları kilitlemeye (sabitlemeye)  ikna etmeye çalıştığını yazdı.

Bütün tarafların, havada kalan ciddi konular bulunduğunu “dolaylı ancak net şekilde itiraf ettiğini” yazan gazete “Akıncı ve Eide’nin, açıklamalarında, çözüm zamanını 2017’nin ikinci yarısına aktarmalarının da bu çerçevede yorumlanması gerektiğini” kaydetti.

Habere göre Anastasiadis, Salı günü yaptığı 25 dakikalık görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri anlattığını söyledi ve “Rus Dışişleri Bakanı tam anlayış belirtti” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın görüşmeyle ilgili açıklamasında ise “Rusya, Kıbrıs sorununa dıştan baskı olmadan, iki toplumun çıkarına olacak kapsamlı, sürdürülebilir ve adil bir çözümü destekliyor” denildi.

EIDE KOCAS’LA GÖRÜŞTÜ

Haberde, Eide’nin salı günü Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile bir araya geldiği, görüşmenin ana gündeminin Güvenlik ve Garantiler olduğu belirtildi. Habere göre Eide, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Yunanistan yapıcı rol oynuyor ve şu anda harcadığımız çabaya çok destek veriyor” derken Kocas “garantiler ve yabancı askerler olmadan, Kıbrıs halkının tamamının güvenlik duygusuna cevap verecek bir çözüm bulunması gerekir” ifadesini kullandı.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Pazar günü görüştüğünü ve yeniden görüşeceğini hatırlatan Eide “Şu anda, bu konulara (güvenlik ve garantiler) gerçekten odaklanıldığında nasıl ön hazırlık yapabileceğimizi görmek için ilgili aktörlerle görüşüyorum. Garantör güçlerle, müdahil olacakları anla ilgili görüşmeler paralel rodada bulunuyor” dedi.

GENEL SEKRETERLE GÖRÜŞME “UZUN BİR SÜREÇTEKİ KÜÇÜK BİR ADIM”

Beklenmekte olan Akıncı-Ban-Anastasiadis görüşmesinden çıkacak sonuçla ilgili kanaati sorulan Eide, üçlü görüşmeyi “Uzun bir süreçteki küçük bir adım” diye niteledi ve ekledi: “Bu görüşme tek başına etkin bir şey değil. Ancak takip edecek süreçteki seçeneklerin görüşülmesi için gerekli.”

Eide’ye, yabancı liderlerle temaslarında verdiği ve aldığı mesajların neler olduğu soruldu. “İstisnasız hepsi, sorunun aşılabileceği anın geldiğini söyledi. Benim rolüm –en son- ekonomik katkı da dâhil, sürece nasıl yardımcı olabileceklerini söylemek. Yine,  nihayetinde çözüm bulunması noktasına ulaşırsak gerek mülkiyet tazminatları konusunu gerek diğer konuları yönetmek için ihtiyaç duyacağımız fonu kurarak” dedi.

Politis, haberi “Genel Kurul Çerçevesinde Görüşmeler Devam Ediyor…Gündemde Garantiler”  başlığıyla aktardı ve Anastasiadis’in bugün BM Genel Kurulu’nda konuşması ve ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ExxonMobile petrol şirketi CEO’suyla görüşmesinin beklendiğini hatırlattı.

BIDEN, AKINCI VE ANASTASİADİS’LE AYRI AYRI GÖRÜŞÜYOR

Altihia ise, Biden’ın, liderlerin Genel Sekreter’le üçlü görüşmesi öncesinde bugün hem Cumhurbaşkanı Akıncı hem de Rum Yönetimi Başkanı Anastaiadis’le, anlaşmaya varma çabasını kararlılıkla sürdürmeye cesaretlendirmek için görüşeceğini ve bu görüşmelerin (Biden-Akıncı ve Biden-Anastasiadis) nezaket nitelikli olmayacağını yazdı.

Gazete, ABD’nin belirleyici rol oynayabileceği bir noktaya gelindiğini savunarak, Anastasiadis’le ve Ankara ile ilişkileri iyi olan Biden’in bugünkü görüşmelerinde Güvenlik ve Garantiler başta olmak üzere ‘açık kalan konular’ üzerinde duracağını savundu. Devamla “Amerikalı Başkan Yardımcısı karşılıklı korku ve çekincelerin aşılması için telkinlerin ötesinde iki liderin önüne, iki tarafın endişelerini dağıtmayı hedefleyen somut ‘Amerikan fikirleri’ koyarsa şaşırtıcı olmaz” ifadesini kullandı.

ANASTASİADİS BIDEN’DAN TÜRKİYE’YE BASKI YAPMASINI İSTEYECEK

Gazete, Biden’le görüşmesinde Anastasiadis’in “Türk tarafı garantilerle ilgili malum tezlerinde ve Türk askerinin kalmasında ısrar ederse herhangi bir anlaşma olamaz”  görüşünü tekrar edeceğini ve Biden’den “bu konuda rota değiştirmesi için Ankara’ya her türlü nüfuzunu kullanmasını” isteyeceğini belirtti. 

Gazeteye göre Anastasiadis, Pazar günkü üçlü görüşme ışığı altında New York’taki temaslarını Biden’la bugünkü görüşmesi ile tamamlayacak.

Gazete, Eide’nin açıklamalarını “New York’ta Yeni Nikos Kocas-Espen Barth Eide Görüşmesi… Güvenlikle İlgili Diyalog Devam Ediyor”  ve Anastasiadis-Lavrov görüşmesiyle ilgili haberini de “Rusya Dışişleri: Dış Baskı Olmadan Çözüm” başlıklarıyla aktardı.

Haravgi “Eide: Çözümün Uygulanmasına Da Hazırlık Yapalım... ‘Havada Kalan Konular Çok Değil Ancak Önemli ve Aşılmaları Lazım”, “Joe Biden Bugün Akıncı ve Anastasiadis’i Ayrı Ayrı Görüyor… Görüşmelerin Odağında Güvenlik ve Garantiler” başlıklarını kullandı.