Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün akşamüzeri ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le 24 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rum gazeteleri, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşamüzeri ABD Başkan Yardımcıs Joe Biden’le telefonda görüştüğünü ve Kıbrıs sorununda başlaması öngörülen müzakere süreci hakkında “bilgi” aktardığını yazdılar.

Fileleftheros, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Anastasiadis-Biden görüşmesi konusunda yazılı bir açıklamada bulunduğunu aktardı.

Hristodulidis’in açıklamasına göre Anastasiadis, “Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) müzakere süreci ve yeniden birleşme hedefine ulaşılmasına yapacağı katkının önemine değinerek samimi ve özlü bir diyalog çerçevesinde olumlu sonuca ulaşılabilmesi için siyasi iradesinin bulunduğunu” söyledi.

Gazete, Biden’in ise görüşmede, ABD’nin ve bizzat kendisinin, müzakerelerin yeniden başlamasına olan ilgisini vurgulayarak yapıcı bir diyalog aracılığıyla gelişmeler yaşanacağını umut ettiğini belirttiğini yazdı.

Biden, ABD’nin GYÖ’lere dair “olumlu yaklaşımını” da dile getirerek ABD’nin ve bizzat kendisinin arzu edilen hedefe ulaşılması konusunda katkı koymaya hazır olduklarının altını çizdi.

Öte yandan Politis gazetesi, Beyaz Saray sözcüsü tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Biden’in telefon görüşmesinde “Kıbrıs’ın, tüm Kıbrıslıların çıkarına olan, iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümünde birleşmesi için en kısa sürede çözüm bulunabilmesi amacıyla yeni seçilen Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’yla işbirliği fırsatının değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptığının” aktarıldığını yazdı.

Beyaz Saray sözcüsünün açıklamasına göre Biden ile Anastasiadis, “ikili stratejik ortaklık stratejisinin ve işbirliği alanlarının genişletilmesi konusunda görüş birliğine de vardı”.

Öte yandan gazeteler, Anastasiadis’in bugün 2’nci Dünya Savaşının sona ermesi sebebiyle düzenlenen törenlere katılmak üzere Polonya’ya gideceğini ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve diğer liderlerle görüşmeler gerçekleştireceğini, yarın da Rusya’ya geçeceğini hatırlattılar.