Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Müzakereler Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi anlaşmasıyla nihayetlenirse halkın oyuna sunacağım, aksi halde sorumluluğu alacağım. Gerekirse, anlaşmayı reddedeceğim” dedi.

Fileleftheros “Sorumluluğumu Halka Yüklemeyeceğim” başlıklı haberinde Anastasiadis’in EOKA’cı Modestu Pandeli için Liopetri’de dikilen büstün açılışında dün yaptığı açıklamayı aktardı.

Habere göre herhangi bir anlaşma istemediğini söyleyen Anastasiadis, “AB’ye katılımımız, bağımsızlıktan sonra elde ettiğimiz en büyük diplomatik başarıdır. Bugün yarı işgal altındaki vatanımızda, Avrupalı ortaklarımızla tamamen özdeş hissetmek için özgür, yeniden birleşmiş, bütün sakinlerinin dolaşım,  yerleşim, mülk edinme ve meslek icra etme serbestisi olan bir vatan istiyoruz” dedi.

Anastasiadis “Tanrı’nın ve siyasi güçlerin de yardımıyla, vatanımızı yeniden birleştirmeyi başardığımı hissedersem ancak o zaman halkı oylamaya çağıracağım. Birleştirmeyi başaramazsam, her lider gibi ben de sorumluluğu alacağım.  Reddetmem gerekirse, reddedeceğim, sorumluluğu halka atmayacağım”  ifadelerini de kullandı.

AB’nin müzakere prosedürüne ilk kez müdahil olduğuna dikkat çeken Anastasiadis, bu “AB’nin müdahiliyeti Avrupa müktesebatını, insan haklarını, hepsinden önemlisi de Modestu Pandeli’nin uğruna hayatını verdiği özgürlüğü korumamız içindir” dedi ve devamla şunları ekledi:

“Halihazırda ilerleme kaydettik ancak saklamayacağım, zorluklarla da karşılaşıyoruz. Umarım, Kıbrıs sorununun çözümünü istediğini iddia edenler artık vatandaşlarımızın acılarını veya endişelerini bizim paylaşmamızın yeterli olmadığını; sürekli barış, sürekli kalkınma perspektifi, gelecek perspektifi olmasını istiyorsak, kendilerinin de Kıbrıslı Rumların acılarını, endişelerini ve taleplerini anladıklarını pratikte gösterirler”.