Politis gazetesi, Anastasiadis’in bugün Kıbrıs saatiyle 17:00’de BM Genel Kurulunda konuşma yapacağını ve Kıbrıs sorununa da değinse de, Güney Kıbrıs’ın bölgesel ve uluslar arası konularda üstlenebileceği rol ve tutuma ağırlık vereceğini yazdı.

Anastasiadis’in bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le görüşeceğini de hatırlatan gazete, Rum hükümetinin New York’taki temaslarında ABD’nin Kıbrıs sorunuyla yakından ilgilendiği ve Türkiye’nin artık sözlerini eyleme dökmesi gerektiğine inandığı izlenimini edindiğini savundu.

KASULİDİS: “KERRY İLERLEME OLURSA GELECEK”

Gazete haberinin devamında, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün New York’ta gazetecilere açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Habere göre Kasulidis açıklamasında, “Türkiye’nin bizim tarafımızdan kabul edilecek bir çözümü kabul etmeye hazır olup olmadığı belirsizliğini koruyor” dedi.

Kasulidis, ABD’nin çaba sarf edeceğinin aşikar olduğunu savundu ve “Harekete geçeceklerini söylüyorlar. Şu anda Eide’nin görevini saf dışı bırakmak istemiyorlar. ABD, Özel Danışman’ın rolünü güçlendirecek” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Kıbrıs’ı ziyareti konusundaki bir soruya karşılık ise Kasulidis: “Bunun gerçekleşmesi demek, ivme kazandırmak istediği bazı önemli koşulların yerine gelmiş olduğu anlamına gelecektir” yanıtını verdi.

Kasulidis ayrıca,Türkiye’nin bölgesel politikasında başarısızlığa uğradığını, bu yüzden de şu anda ABD’nin desteğini arzuladığını öne sürdü.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Kerry Ancak Gelişme Olursa Gelecek” başlığı altında verirken bir diğer haberinde ise Rum siyasi partilerinin Kıbrıs sorunundaki gelişmelere ilişkin görüşlerini yansıttı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i “hiç kimseye Kıbrıs Rum tarafını, Kıbrıs sorununun çözümünün temel ilkelerinden saptırmasına izin verilmemesi gerektiği” konusunda uyardı.

Kiprianu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na “çözümü isteyenin kendisi olduğu izlenimini yaratma fırsatı verildiğini” iddia ederek “iki tarafın yaklaşımlarının ortasında sonra erecek bir al-verin yapılmasının kabul edilmemesi gerektiğini” belirtti.

EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas ise, yabancı unsurların Kıbrıs sorununun çözümünün AB ilkelerine dayanması gerektiği yönündeki söylemlerini cesaret verici olarak nitelendirdi ve çözümün gerçekleşmesi için ABD ve BM’nin Türkiye’ye yönelmesi gerektiğini savundu.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York temasları aracılığıyla, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin düzeyini düşürülmesinin sürdüğünü iddia ederek Anastasiadis’in Türkiye’yi müzakere masasına getirme ve sorumluluklarını üstlenme politikasının başarısız olduğunu” belirtti.

EİDE-VENİZELOS GÖRÜŞMESİ

Gazete bir diğer haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’la New York’taki Yunanistan Daimi Temsilciliği’nde görüştüğünü yazdı.

Habere göre, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Eide, Venizelos’la gerçekleştirdiği görüşmenin “fevkalade olduğunu ve yıllardır devam etmekte olan soruna yeni bir dinamizm kazandırabilmek için bazı çok yapıcı fikirlerin geliştirilmekte olduğunu” belirtti.

Eide, girişiminin başlangıcını “çok iyi” ve hem iki taraf hem de garantör güçler tarafından kabulünü “olumlu” ifadeleriyle nitelendirirken “önümüzde zorlu konuların olduğunu biliyoruz. Kıbrıs’ta şimdi özlü yapılandırılmış müzakerelere doğru ilerliyoruz ve Yunanistan’ın çabaları desteklemesinden ötürü mutluyum” şeklinde konuştu.

New York’ta gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği diğer görüşmelere de değinen Eide, “Kıbrıs sorununun Kıbrıs’ı bölen bir konuyken Güvenlik Konseyi’nin, adanın yeniden birleşmesi için müzakereler yoluyla çözüm bulunmasını desteklemesi ve tek bir görüşe sahip olması bağlamında New York’ta yeterli derecede görüş birliği olmasının ilginç olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Eide, “Ukrayna ve Suriye gibi konularda görüş ayrılıkları bulunurken beş daimi üyenin Kıbrıs sorununda görüş birliğinde bulunmaları önemlidir” şeklinde konuştu.

Habere göre Venizelos ise açıklamasında, Eide’yle görüşmesini “özlü ve ilginç” olarak nitelendirdi.

Venizelos, görüşmede Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa ilişkin bilindik, net ve değişmez tezlerini dile getirdiğini belirterek Eide’yle işbirliği yapma konusunda anlaştıklarını ve Eide’in Atina ziyaretini bekleyeceklerini sözlerine ekledi.