Fileleftheros gazetesi: “İçi Boş Formüller – Tavizler İstemeyin”  başlıkları altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasını amaçlayan ve krizi ortadan kaldırmayı öngören fikir ve formüller sunduğunu ancak Anastasiadis’ten ret cevabı aldığını yazdı.

Gazete, Eide’nin Anastasiadis’le dün gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs’taki tarafların müzakere masasına dönemsini sağlamak amacıyla fikirler ve formüller gündeme getirdiğini ancak, Anastasiadis’in ilk baştan, “Türkiye’nin sebep olduğu bir kriz yüzünden Lefkoşa’dan taviz beklememesi gerektiğini” söylemesi nedeniyle, ayrıntılara girmediğini iddia etti.

Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesinin iki saatten fazla sürdüğünü ancak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla çok daha kısa süren bir görüşme gerçekleştirdiğini yazan gazete, Eide’nin asli önerisinin “Doğal gaz konusunun ele alınacağı ve Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerden oluşacak bir komite kurulması” olduğunu belirtti.

Gazete, Eide’nin önerinde, bu komitenin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) sismik araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi’nin bölgeden ayrılmasından sonra faaliyete geçmesinin öngörüldüğünü öne sürdü.

Rum hükmet sözcüsü Nikos Hristodulidis’in görüşme sonrasında yaptığı açıklamanın durumu yansıttığını vurgulayan gazete, Hristodulidis,  “Eide’nin, sorunu yaratan Türkiye’ye yönelmesi gerektiğini ve enerji konusunun Kıbrıs sorununun çözümü öncesinde görüşülmesinin söz konusu olmadığını” ifade etti.

Gazete ayrıca, Eide’nin Eroğlu’yla görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamalara da yer verdi.

EİDE: “KONULAR TEKNİK”

Öte yandan gazete, Yunanistan’da yayın yapan “Vima” gazetesinin internet sayfasında Eide’nin bir söyleşisine yer verdiğini ve Eide’nin söyleşisinde, önerisi olan doğal gaz komitesine ilişkin bilgi aktardığın yazdı.

Habere göre Eide, doğal gaz keşfeden tüm ülkelerin, şirketlerin seçimi, idare sistemi, gelirler, vergi rejimi ve bunun gibi bir dizi teknik konuyu düzenlemesi gerektiğini belirterek kendisinin de Kıbrıs’taki taraflara, bu konuları daha sonra görüşmeleri yerine şimdi görüşmelerini söylediğini belirtti.

Eide sözlerini “Müzakere masasında görüşülmesini kastetmiyorum. Gelecekteki bir federasyonda bu konuları nasıl idare edeceğimiz konusunda görüş alış verişi yapılmasını kastediyorum. Daha uzun yıllar (doğal gazdan) herhangi bir gelir olmayacak. Ortak gelecek için sorun yaratmayalım. Asıl konu, tarafların müzakere masasına ilk tezleriyle geri dönmelerinin tanınmasıdır” şeklinde tamamladı.

Politis gazetesi haberini: “Görüştüler, Anlaşmaya Varamadılar – Eide, Anastasiadis ve Eroğlu’yla Uzun Görüşmeler Yaptı” başlıkları altında verirken, Eide’nin dün Eroğlu ve Anastasiadis’le görüşmesinde “öneriler paketi” ilettiğini ancak Kıbrıs Rum tarafının, doğal gaz konusunu çözümden önce görüşme niyetinde olmadığı yanıtını aldığını belirtti.

Habere göre, Anastasiadis görüşmede Eide’ye “Kıbrıslı Türklerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin bilindiğini ancak doğal gazın müzakerelerde ele alınması konusunda geri adım atmasının söz konusu olmadığını” iletti.

Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamada da, Kıbrıs’a “formül ya da paket” olarak isimlendirilebilecek bir dizi fikirle geldiğini doğrularken, tarafların müzakerelere geri dönmesini sağlayacak bir uzlaşıya varamadıklarını dile getirdi.

Taraflarla hala görüşmelerini sürdürdüğünü ve henüz bir anlaşma olmadığını ifade eden Eide, önerdiği formüller konusunda ayrıntıya girmekten kaçındı.

Doğal gazın ortak bir geleceğin parçası olduğu konusunda liderlerin hemfikir olduklarını ve şu ana ilişkin neredeyse hiçbir anlaşmanın bulunmadığını belirten Eide, tarafları geleceğe odaklanamaya çağırdı.

Eide ayrıca, doğal gaz konusunun çözüm müzakerelerine dahil olması konusunun Kıbrıs’taki taraflara bağlı olduğunu, Kıbrıs Rum tarafının böyle bir şeyi kabul etmemesi sebebiyle de bunun gerçekleşemeyeceğini sözlerine ekledi.

Gazete, görüşme sonrasında Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in yaptığı açıklamada, doğal gaz konusunun müzakerelerde görüşülmesinin söz konusu olmadığını ve Kıbrıs sorununu bilen herkesin, doğal kaynakların ve bunların gelirlerinin merkezi hükümetin yetkisi dahilinde olduğunu da bildiğini söylediğini aktardı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla aktardılar:

Simerini: “Bizi Geleceğe Aktardı – Anastasiadis Espen Barth Eide’ye İki ‘Hayır’ Dedi”

Alithia: “Eide’nin Önerileri Reddedildi – Eide, Kıbrıslı Türklere Doğal Gazda Söz Hakkı Verilmesini İstiyor”.

Haravgi: “Kıbrıs Sorunuyla Doğal Gazın Paket Haline Getirilmesine Hayır”.