Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu akşam Rum Meclisi’nde uzun bir konuşma yaparak, milletvekilleri ve Rum halkını, Kıbrıs sorununa çözüm müzakerelerinin gidişatı hakkında teferruatlı bir şekilde bilgilendireceği haber verildi.

Alithia gazetesi “Halkın Önünde Her Konu Hakkında Bilgi Verecek… Başkandan Akşamüzeri Mecliste Maraton Konuşma” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in bu akşam Rum Meclisinde akşam 6 buçukta başlaması beklenen konuşmasında, Doruk Anlaşmaları ile Rum kesiminin “bağlayıcı kararlarını” analiz edeceğini ve bugünkü müzakere süreci hakkında ayrıntılı bilgi vereceğini yazdı.

Bunun, özellikle de müzakerelerin gidişatıyla ilgili kritik bir dönüm noktasında, bir Rum Başkanın bu tarz bir harekette bulunduğu ilk sefer olduğuna dikkati çeken gazete, Anastasiadis’in konuşmasının 4 saat civarında sürmesinin beklendiğini ve televizyon kanalları tarafından da canlı yayınlanacağını belirtti.

Anastasiadis’in konuşmasının 1977–1979 Doruk Anlaşmalarından itibaren bütün dönemleri kapsayacağını ve bugüne kadar uzanacağını kaydeden gazete, Anastasiadis’in “müzakerelerin gerçek durumuyla” ilgili ayrıntılı bilgi vereceğini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Anastasiadis’in Meclis huzurunda yapacağı konuşmanın 90 sayfayı aştığını, çünkü müzakere masasında bulunan bütün başlıkları kapsadığını, konuşmanın amacının da Rum siyasi partilerin gündeme taşıdığı tüm meselelere yanıt verilmesi olduğunun altını çizdi.

Gazete “Meclisin Başkan Tarafından Bilgilendirmesi Uzun Sürecek” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Meclisi bilgilendireceği bugünkü oturumda, milletvekillerinin soru sormasına veya herhangi bir tartışmaya müsaade edilmeyeceğini de ifade etti.

Oturumun açık olacak olmasından ötürü, Meclis’in, oturumu izlemeleri amacıyla resmi yetkililere veya diplomatik temsilciliklere davetiye göndermediğini kaydeden gazete, yerlerin kısıtlı olduğunu, ancak oturumu izlemeye ilgi gösterenler olduğunu ve bunun için gerekli düzenlemelerin yapıldığını ekledi.