Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde “çok sayıda başlıkta büyük ilerleme kaydettiklerini” söyledi.

Simerini ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam, yurt dışındaki Kıbrıslı Rumları temsil eden PSEKA, POMAK ve NEPOMAK derneklerinin 8’inci toplantısının Güney Kıbrıs’ta açılışını yaptığını yazdılar.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında “yoğunlaştırılmış müzakerelerde, çok sayıda başlıkta büyük ilerleme kaydetmeyi başardıklarını” belirterek “uzlaşılmış yapıda çağdaş bir devletin garantilere ya da garantörlere ihtiyacı olduğunu zannetmediğini” ifade etti.

YILDIRIM’A YANIT

Gazete, Anastasiadis’in konuşmasında ayrıca, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın Kıbrıs sorununa ilişkin sözlerine de yanıt verdiğini ve “Türkiye Başbakanı’nın dünkü sözleri gibi olumlu ortamı bozan açıklamalardan ötürü üzüntü duyduğunu” söylediğini yazdı.

Anastasiadis, Başbakan Yıldırım’ın “Türk askerlerine ya da istediği gibi konuşabileceği vatandaşlarına seslenmediğini, saygı duymakla yükümlü olduğu AB vatandaşlarına seslendiğini anlaması gerektiğini” iddia etti.

Gazete, yarına kadar devam edecek dış Rumlar toplantısının dün akşamki açılışında ayrıca Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Meclis Başkanı Dimitris Silluris, Başkanlık İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu ve dernek başkanlarının konuşma yaptıklarını yazdı.

Kasulidis ve diğer hükümet yetkilileri konuşmalarında, POMAK ve PSEKA derneklerinin yurt dışında Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin savunulmasına katkılarına ve desteğe vurgu yaptılar.