Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Müzakere masasında talep etmem gereken insan haklarını veya halkımızın haklarını çok iyi biliyorum. Çağdaş bir Avrupa devletinden daha azını kabul etmeyeceğim” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre Anastasiadis bu açıklamayı, Stelios Mavrommatis ve ölmüş ELDİK (Yunan Alayı) mensupları için dikilen anıtın dünkü açılışında yaptı.

“Çözüm gerçekten de uzlaşı olacak. Kimisi acı uzlaşı diyebilir.  Vatanımızın, liderlerinin, olanaklarımızın dayattığını, barışçıl diyalog yolunu izlemesi şarttı”  diyen Anastasiadis özetle şunları söyledi:

“BM ilke ve değerlerine, bugün de AB ilke ve değerlerine dayalı barışçıl diyalog ile, nihayet halkımıza borçlu olduğumuzu talep edebiliriz. Sorumlu bir başkan, bu ülkenin lideri olarak bu gerçeği görmezden gelemem. Gözlemlemekte olduğumuz durumun daha da kötüleşmesini engellemek,  vatanımızı işgal ordusundan kurtarıp yeniden birleştirmek ve her Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk vatandaşın Kıbrıs Cumhuriyeti hükümranlığının tamamında serbest dolaşması, serbest yerleşmesi, serbest meslek icra etmesi için bir insanın yapabileceği her şeyi yapmak tarihi sorumluluğuna da sahibim. 

Çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti sadece devletin, meşru devletin otoritesi altındaki toprak değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs’ın tamamıdır, Apostolos Andreas’tır, Girne’dir, işgal altındaki her toprak, köy ve şehirdir. Bu nedenle mücadelemiz,  işgal olgularını bertaraf etmeyi, bölünmeyi ve vatanımızın büyük bölümünün, geriye kalanını tehlikeye sokan, Türkleşmesini bertaraf etmeyi başarmaktır.”