Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın İpek Yolu girişiminin ilerletilmesinde rol üstlenebileceğini açıkladı.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti çerçevesinde dün Asya Siyasi Partiler Konferansı’na katıldı ve Güney Kıbrıs’ın AB üyesi ülke olarak İpek Yolu girişiminde önemli rol üstlenebileceğini belirtti.

Anastasiadis, konferansa davet edilen tek AB üyesi ülke başkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında “işbirliği, ilerleme, barış ve istikrarı öngören her türlü girişimi destekleyeceklerini” ifade etti.

Öte yandan gazete, Anastasiadis’e eşlik eden heyette bulunan Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in de Çinli meslektaşı Yang Chuantang ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre, Dimitriadis, Çinli meslektaşıyla denizcilik ve Limasol limanının özelleştirilmesi konusuna değindiklerini belirterek, Çinli “Cosco” firmasının limana ilgi gösterdiğini ancak ihalenin sonucunu görmek için Mart ayı sonuna kadar beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Simerini gazetesi ise konuya ilişkin haberinde, Anastasiadis’in dünkü konferansta Güney Kıbrıs’ın coğrafik, denizcilik ve finans alanındaki avantajlarını ortaya koyduğunu; Çin Devlet Başkanı’yla bugün yapacağı görüşmede ise Kıbrıs sorunu ve ikili ilişkileri ele alacağını yazdı.

ÇİNLİLERE 15 MERKEZDE VİZE VERİLECEK

Öte yandan Haravgi gazetesi, Güney Kıbrıs’ın konsolosluk ve büyükelçilik bulundurmadığı Çin Halk Cumhuriyeti’nde Çin vatandaşlarına vize verilmesi faaliyetlerini yürütecek 15 merkez açma kararı aldığını yazdı.

Gazete, söz konusu merkezler için ihaleyle özel bir şirketle anlaşıldığını; merkezlerin ise, AB ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik pasaportlara vize uygulanmasının kaldırılmasını öngören anlaşmanın imzalanmasının ardından açılacaklarını aktardı.