Fileleftheros “Başkanlık: Davos’ta Gayrı Resmi Beşli Konferansa Hayır… Anastasiadis, Eide’nin Perde Gerisi Faaliyetlerini ‘Bitirdi’”  başlığıyla verdiği haberinde, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununda düzenlenecek herhangi gayrı resmi veya beşli konferansa katılmayacağını açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Habere göre, Eide’nin, ocak ayı sonunda Davos’ta bir çoklu-konferans konusunda nabız yoklayıp yoklamadığı sorulan Anastasiadis “Hayır, nabız yoklansa bile, böyle bir şeyin zamanı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

DAVOS’TA KIBRIS SORUNUNU BEŞLİ DEĞİL AMA İKİLİ GÖRÜŞMELERDE KONULACAK

Anastasiadis, şunları ekledi:
 “Organizatörlerden, Davos toplantısına katılma daveti aldım. Niyetim, çoklu veya herhangi bir konferansa katılmak maksadıyla gitmek değil. Kıbrıs sorunuyla hiçbir alakası olmayan bir uluslararası toplantıya, Dünya Ekonomik Forumu’na katılacağım. Ancak ikili görüşmeler olursa, ki olacak, bu görüşmelerin  konusu, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümle ilgili ne istediğimiz, ne arzuladığımız, neyin sürdürülebilir olacağı çerçevesinde olacak.”

Rum Haber Ajansı’nın New York kaynaklı haberini işaret ederek Rum yönetiminden bir kaynağın, Anastasiadis’in Dünya Ekonomi Forumu için Davos’a davet edildiğini doğruladığına işaret eden gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanısıra garantör ülkelerin temsilcilerine de benzer davetler gönderilmiş olabileceğini kaydetti.

“ETRAFTA İKİ LİDER DE OLURSA BİR ÇOKLU-KONFERANSIN ŞARTLARI OLUŞUR”

Haberde, “Haber Ajansı’nın işaret ettiği diplomatik kaynak, garantilerle ilgili istişarelerin başlaması için Eide’nin garantör güçleri bir araya getirme planı olduğunu belirterek,  ‘etrafta iki lider de olursa , bir gayrı resmi çoklu konferansın şartları oluşur’ dedi.”

Politis haberini “Annan Planındakinden Daha Azı Olmaz… En Azından Annan’daki Kadar Toprak… Liderler, Ocak’ta Üç Görüşmeyle Devam Edecek” başlığıyla aktardı ve Anastasiadis’in, “Annan planıyla iadesi söz konusu olan bölgelerin hiçbir şekilde değiştirilemeyeceği” ve  “çoklu-konferans için Davos’a gitmeyeceği” sözlerini öne çıkardı.

Simerini “Çoklu Konferansın Zamanı Değil… Liderler Yeni Yılda Müzakerelerin Olumlu Dinamiğini Korumakta Kararlı” başlığını kullandı. Gazete, liderlerin Ocak ayı görüşme programlarının 7, 14 ve 29 Ocak olarak belirlendiğini yazdı.

Gazeteye göre, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Eide, Davos’ta gayrı resmi beşli konferans düzenlemeyi başarmak için Anastasiadis’le Akıncı’yı ve üç garantör gücün liderlerini Davos’a davet ettiği bilgisinin sızmasına müsaade ederse Anastasiadis’in şahsı için çok nahoş durumlar meydana gelecek” uyarısında bulundu.

Anastasiadis’in Davos’a Eide tarafından değil Dünya Ekonomi Forumu organizatörleri tarafından davet edildiğini ve beşli konferansa katılmayacağını açıklamakla iyi ettiği görüşünü ortaya koyan Hareket “Eide veya bu bilgiyi sızdıranlar,  uzlaşmaz ve Kıbrıs sorununun çözümünü istemeyen taraf olarak Türkiye’yi değil Kıbrıs Cumhuriyeti’ni göstermeyi bir kez daha başardı” vurgusunu yaptı.

Haravgi manşete çektiği haberine “Çoklu Konferansın Zamanı Değil” başlığını attı.