Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in dünkü görüşmelerinde “suskunluk yasası” kararlaştırdıkları ve görüşme sonrasında bu yasaya uyduklarına dikkat çekilirken, Anastasiadis’in Rum tarafında yayın yapan “Alfa” TV’ye yoğunlaştırılmış müzakerelerle ilgili açıklamalar yaptığı haber verildi.

Fileleftheros, Anastasiadis’in Alfa TV’ye açıklamalarını okurlarına “Başkan’ın ‘Alfa Kıbrıs’a Röportajı… ‘Çözüm Değil Daha Net Bir Görüntü Verecek’” başlığı altında aktardı.

Habere göre Cumhurbaşkanı Akıncı ile yapacakları görüşmelerin “çözüm değil, çok daha net bir görüntü sağlayacağı” görüşünü ortaya koyan Anastasiadis, “bu görüşmeler, ne kadar yakın veya ne kadar uzak olduğumuzu gösterecek. Dolayısıyla çok belirleyici değil ama belirleyici olacak” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, prosedürün bu aşamasının tamamlanacağı 14 Eylül’de yapılacak açıklamada neyin açıklanacağına değinirken “14’ü bir dizi görüşmenin sonuncusu olacak ve ne kadar ilerleme kaydedildiği gözden geçirilecek. Tabii herhangi bir açıklama olacaksa bu bir kısmi anlaşma açıklaması olmayacak. Muhtemelen bazı başlıklarda gözlemlenen ilerleme üzerinde durulacak ki sonucuna göre, BM Genel Kurulu sonrasında Genel Sekreter ile üçlü bir görüşme yapılmasıyla ilgili bir karar alınabilsin” dedi.

“KONJONKTÜR DEĞERLENDİRİLİRSE ÇÖZÜM BULABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM”

Habere göre Anastasiadis devamla şunları da söyledi:

“Sayın Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumlu liderliğinde oluşu ve Türkiye’nin Orta Doğu’nun doğal zenginliğine ilgisi konjonktürü değerlendirilirse, her iki toplum tarafından da kabul edilecek bir çözüm bulunabilir.

Önceki planların maddelerinin iyileştirilmesi yönünde halen önemli adımlar atıldı. Avrupa Birliği’nin müzakerelere aktif katılımı önemli katkı sağladı.

 Diğer dört başlıkta geriye kalan zorluklarla birlikte, toprak düzenlemeleri konusuna akılcı şekilde eğilme ve modası geçmiş garanti kurumunu tasfiye etme yöntemi bulunursa,  bizi işgal askerlerinden kurtaracak ve gelecekle ilgili perspektifler yaratacak sürdürülebilir ve işleyebilir bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum.”

AÇIKLAMA YAPMAMA KARARI ALDILAR, HARFİYEN UYDULAR

Alithia “Müzakereler: Gizliliğe Harfiyen Uyuldu… Akıncı-Anastasiadis’in Açıklama ve Sızma Olmayan Uzun Görüşmesi”  başlıklı manşet haberinde Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 4 buçuk saatten uzun süren dünkü görüşme sonrasında, 14 Eylül’e kadar açıklama yapmama sözlerine harfiyen uyduklarına dikkat çekti.

Gazete Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilerin sorularına karşılık dünkü görüşmeyle ilgili bir şey söylemekten ısrarla kaçınan Anastasiadis’in “ bu altı önemli görüşme sonrasında açıklama yapmama, ayın 14’ünde basın bülteni yayınlama konusunda anlaştık. Buna saygı gösterilmesini rica ederim” dediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis devamla, “Bu,  karartma niyeti olduğu anlamına gelmiyor, bu önemli aşamada, yapılan işin daha sonuç getirici olması içindir” izahında bulundu. Akıncı ile ana başlıkları ele almaya başladıkları bu ilk görüşmeden memnun olup olmadığı sorusuna –şakacı şekilde gökyüzüne bakarak- ortam gittikçe düzeliyor”  dedi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na dönüşünde herhangi bir açıklama yapmadığına işaret etti.

Simerini manşet haberini; “Uçurumun Üzerine Köprü Kurulması İçin Omerta… İki Lider Devam Eden Müzakere İçin Suskunluk Yasası… 14 Eylül’de Basın Bülteni Yayınlanacak… Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi Dört Saatten Uzun Sürdü” başlık ve spotlarıyla aktardı.

“Hükümet aylar önce, halkı Kıbrıs sorununda bilgilendirme sözü vermesine rağmen susmayı tercih etti. Hem de müzakereler Güvenlik ve Garantiler gibi yakıcı konulara girmişken” vurgusunu yapan gazete Anastasiadis’in “karartma niyeti yok ancak bu önemli dönemde,  yapılan işin daha sonuç getirici olması için bu yapılacak” sözüne yer verdi.

Gazete “’Milliyet’ Sızdırdı” ara başlığı ile devam ettiği haberinde Milliyet gazetesinin, mülkiyetin duygusal bağ formülüyle çözüleceğine dair haberinin detaylarını aktardı.

“ÇARŞAMBA GÜNÜ MÜLKİYET GÖRÜŞÜLECEK”

Politis; “‘Düzelmiş Ortamla’ Son Düzlüğe… Mülkiyet Çarşamba Günü, Müzakereciler Her Gün Görüşecek… Black-Out Dayattılar” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmelerinde genel bir düzelme olduğundan söz ettiğine işaret ederek “iki lider, görüştüklerine dair açıklama yapmaktan kaçınma sözlerini tuttu, 14 Eylül’de yapacakları ortak açıklamayı bekliyorlar” ifadesine yer verdi.

Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in yarından itibaren her gün görüşeceğini belirten gazete liderlerin bir sonraki (Çarşamba) görüşme gündeminde ise Toprak başlığının bulunduğunu haber verdi, özetle şunları yazdı:

“Edindiğimiz bilgilere göre liderlerin sonraki (yarın) görüşmesinde Mülkiyet başlığı da görüşülecek. Dün ise eyaletlerin yetkileri gibi, havada kalan çeşitli meseleler ele alındı.  İzlenen usul uyarınca her bir görüşmede bir konunun illa kapatılmasına çalışılmıyor, her şey birbirine bağlantılı olarak görüşülüyor. 7 görüşme, bir müzakerenin bir tür oturumları olacak.

Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in yurtdışından dönmesiyle birlikte müzakereciler, liderler görüşmesi olmayan her gün görüşecek.”

“BÜTÜN KONULARDA ANLAŞMA YÖRÜNGESİNE ULAŞILMAZSA ÇOKLU VEYA ULUSLARARASI KONFERANS OLMAYACAK”

Haravgi manşet haberine; “Muhatapların Vurgusu Güvenliğe… İki Liderden Görüşmelere Black-Out… Ortak Basın Açıklaması 14 Eylül’de… Çoklu Konferans Bütün Bunlarda Anlaşmadan Sonra”  başlık ve spotlarını attı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 14 Eylül’e kadar yapacağı 6 görüşmenin, “iki liderin 24 Eylül’den sonra New York’ta Genel Sekreter’le görüşmesini haklı gösterecek ilerleme kaydedilmesini hedeflediğini” yazdı.

Bu 6 görüşmede Toprak, Güvenlik ve Garantiler de dahil 6 ana başlığın ele alınacağını hatırlatan gazete, edindiği bilgilere dayanarak şunları yazdı:

“Halen detaylı görüşülmüş olan Yönetim, Yetki Paylaşımı, AB, Ekonomi başlıklarında ilerleme kaydedilmesi bekleniyor,  Güvenlik ve Garantiler konularında da mümkünse bazı köprü kurucu öneriler olmasına çalışılacak. Kıbrıs Rum tarafı bu konuda; geriye kalan bütün konularda anlaşma yörüngesine ulaşılmazsa çoklu veya uluslararası konferans olmayacağını iletiyor.”

“BAŞ BAŞA 30 DAKİKA”

Fileleftheros; “Akıncı’nın Resitalinden Sonra Ambargo Kararlaştırıldı”  başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın İstanbul dönüşü düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalardan sonra dünkü liderler görüşmesinde açıklama ambargosu kararlaştırıldığını yazdı.

Açıklama ambargosuna liderlerin bir önceki görüşmesinde karar verildiğini ancak uyulmadığını savunan gazete özetle şunları aktardı:

“Dün başlık başlık anlaşmazlıklar ele alınmaya başlandı ve anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulmaya çalışıldı.  Liderler, dün yaklaşık 30 dakika baş başa görüştü ve ardından BM temsilcilerinin de katılımıyla görüşmeye geçildi.

Akıncı’nın Pazar günü Kıbrıs Rum tarafına saldırmasına rağmen dün ortam iyiydi, ancak herhangi etkileyici bir şey ortaya çıkmadı.”