Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in Salı günü öğle saatlerinde BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkenin temsilcileriyle çalışma yemeğinde bir araya geldiğini, görüşmede Kıbrıs sorununun ele alındığını yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Anastasiadis’in beş daimi üye ülkenin temsilcisiyle görüşmesinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik isteğini fiiliyata dökmesi gerektiğini belirttiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, müzakerelerin gidişatının nihayetinde Türkiye’ye bağlı olduğunu iddia ederek, beş üye ülkeden Türkiye’ye yönelik nüfuzlarını kullanmalarını talep etti.

Çözüm müzakereleri konusunda üye ülke temsilcilerine bilgi de veren Anastasiadis’in özellikle garantiler, mülkiyet ve toprak konuları üzerinde durduğunu yazan gazete, ayrıca ilerleme sağlanan bazı konulara da değindiğini aktardı.

Gazete, beş daimi üye temsilcilerinin, müzakerelerin yanı sıra, AB’nin müzakerelerdeki rolü ve Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) “tahriklerinin” sona erip ermediğine ilişkin sorular yönettiklerini yazdı.

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise konuya ilişkin açıklamasında, Anastasiadis’in beş daim üye ülke temsilcilerini Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler ve uzlaşıya varılan konular hakkında da bilgilendirdiğini açıkladı.

Hristodulidis, Anastasiadis’in görüşmede, Kıbrıs sorununa gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkürlerini dile getirdiğini ve “çözüm isteğini fiiliyatta da göstermesi gereken Türkiye’ye yönelik girişimde bulunmalarını istediğini” söyledi.

Hristodulidis, müzakerelerde zor konulara gelindiğini ve üye ülkeleri, liderlerin müzakereleri yoğunlaştırma kararı aldıkları konusunda da bilgilendirdiğini ifade etti.

Gazete, Anastasiadis’le çalışma yemeğine Rusya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin büyükelçileri, İngiltere ve ABD’nin ise büyükelçi vekillerinin katıldıklarını belirtirken, Rum heyetinde ise Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Sözcü Hristodulidis, Rum Daimi Temsilci Büyükelçi Nikos Emiliu ve müzakereci Andreas Mavroyannis’in yer aldıklarını yazdı.

YAHUDİ LOBİSİYLE GÖRÜŞME

Gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis’in New York’ta ayrıca, Amerikan-Yahudi Komitesi (AJC) tarafından onuruna verilen yemeğe katıldığını da yazdı.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında mevcut iyi ilişki ve işbirliğine değinerek, “İsrail’le ilişkilerinde cesaret gerektiren yeni bir sayfa açtıklarını” vurguladı.

AJC Başkanı David Harris ise konuşmasında, Güney Kıbrıs-İsrail işbirliğinin her iki ülkenin yararına olduğunu belirterek, Türkiye’ye yönelik “sert” eleştirilerde de bulundu.

Gazete bir diğer haberinde de, Anastasiadis’in Amerika Başpiskoposu Dimitrios’la da görüştüğünü ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri hakkında bilgi verdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Başpiskopos Dimitrios’un ABD’de sahip olduğu saygınlık sayesinde sahip olduğu nüfuzuyla Güney Kıbrıs’ın tezlerinin anlaşılmasına büyük katkı sağladığını belirtti.

Dimitrios ise, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu gibi çok zor bir konuda çaba gösterdiğini, bu çabanın desteklenmeye değer olduğunu ifade etti.

ANASTASİADİS: “ÇÖZÜM EN ÖNEMLİ EKONOMİK KALKINMA REFORMU”

Politis gazetesi ise, Anastasiadis’in New York’ta Kıbrıslı Rum ve “diğer dost örgütler ve kişilerle” gerçekleştirdiği görüşmelerin yanı sıra dün de düşünce kuruluşlarıyla temaslarda bulunduğunu, yaptığı konuşmalarda Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında olası ekonomik gelişmelere de değindiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın yaşadığı ekonomik krizin hem kendileri hem de AB için bir ders teşkil ettiğini belirtirken, Kıbrıs sorununun çözümüne de değindi.

Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşmesi ve Kıbrıs sorununun çözümü çabalarının AB’nin dayandığı ilkeler ve dört temel özgürlük temelinde gerçekleşmekte olduğunu” belirterek, “Kıbrıs sorununun çözümü en önemli kalkınma reformu olacaktır” şeklinde konuştu.

Gazete ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de dünden itibaren New York’ta bulunduğunu, hükümet kaynaklarına göre Anastasiadis’in Eide veya Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşmesinin ise beklenmediğini yazdı.

Öte yandan gazeteler, Anastasiadis’in sosyal medyadan Kurban Bayramı dolayısıyla Türkçe mesaj yayınladığını aktardılar.