Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kathimerini gazetesinde yer alan söyleşisinin büyük bir kısmında iç meselelerden bahsetti.

Kıbrıs sorunu konusundaki soruları da yanıtlayan Anastasiadis, çözüm için ilerlemeye kararlı olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, Kıbrıs sorunun içine girdiği bu aşamada niyetlerini nasıl değerlendirdiği ve iyimser olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, geçmişi baz alması durumunda, iyimser olmadığını söylemesinin mümkün olduğunu, ancak en azından ümide neden olacak bazı yeni perspektiflerin yaratılacağını sandığını ifade etti.

Anastasiadis, sözlerinin devamında, hidrokarbon, Avrupa Birliği içerisindeki mevcudiyetleri, AB’nin değerlendirilmesi, çok boyutlu bir dış siyasetle durumların şekillenmesine de atıfta bulundu.

Atina ziyareti öncesinde Ulusal Konsey’i Kıbrıs sorununda bilgilendirip bilgilendirmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis,  Yunanistan Başbakanı ile görüşmesinin ardından, almaları gereken belirli bir karara ilişkin olarak Yunan Hükümeti’nin görüşlerini bildiği zaman, büyük bir olasılıkla ilk önce parti başkanlarını, ardından ise Ulusal Konseyi bilgilendireceğini söyledi.

“Müzakerelere dönülmesi konusundaki fikir ayrılıklarının dillendirilmeye başlandığı şeklindeki gözlemden bahsedilmesi üzerine” Anastasiadis, Ulusal Konsey’de, DİKO dahil, hala partilerin büyük bir çoğunluğunun, “müzakerelere dönülmesi yönteminin bulunması” gerektiğinden bahsettiğini ifade etti.

“Diyaloğa katılmasını askıya alan nedenlerin ortadan kalkması durumunda elbette ki diyaloğa katılacağını” söyleyen Anastasiadis, açıklamasının devamında, zamanın, Kıbrıs Rum toplumunun faydasına olduğunu addedenlerden olmadığını, aksine, çözüm olmaksızın geçen her gün için kaydedilen tehlikelerin çok daha büyük olduğunu belirtti.

Müzakerelerin yeniden başlamasıyla, toprak konusuna haritaların da dahil edilip edilmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, toprak düzenlemelerini belirlemesi gereken kriterler konusunda anlaşmaya varıldığında, son aşamada haritaların sunulması konusunu ortaklaşa kabul ettiklerini zira aksi takdirde toplum içi anlaşmazlıklara sahip olunacağını ifade etti.

Anastasiadis bir başka soru üzerine hidrokarbondan elde edilecek olan gelirler konusuna değindi ve bu konunun zaten Hristofyas-Eroğlu görüş birliklerinde çözümlendiğini söyledi.

Anastasiadis sözlerinin devamında, ilk önce İkinci Cumhurbaşkanı Talat döneminde yetkilerin merkezi hükümete ait olduğu konusunun ele alındığını ve bu konuda görüş birliğinin bulunduğunu, ikinci olarak ise,  Eroğlu döneminde, gelirlerin dağıtılması konusunun ele alındığını, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin doğal kaynaklarından faydalanılmasından elde edilecek olanların da dahil olduğu, “gelirlerin dağıtılması yöntemlerini  kabul ettikleri bir görüş birliğinin” bulunduğunu ifade etti.

Anastasiadis bu konunun, “Kıbrıs Türk tarafının, tanınma çabası için arada bir tehdit olan B Planının dışarıda bırakılması için” çözüme gidilmek üzere olunduğu  zaman ele alınmasının mümkün olduğunu belirtti.

Anastasiadis, toprak düzenlemelerine ilişkin hassasiyetlerin de çözüm penceresinde olunduğu zaman söz konusu olduğunu söyledi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözümlenmesine yönelik olarak masaya ciddiyetle oturacağını söylediğini anımsattı.

İÇ KONULAR

Kabine değişikliğinin yapılıp yapılmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis kabine değişikliğine  karar verdiği zaman bunu bildireceğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanlığı’na yeniden aday olup olmayacağı sorusuna karşılık olarak ise Anastasiadis “acele etmeyin” ifadesini kullandı.

POLİTİS GAZETESİ ANASTASİADİS’İN SÖYLEŞİSİNİN İKİNCİ BÖLÜMÜNE YER VERDİ

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, (gazeteye) vermiş olduğu ve daha çok iç konulara değindiği söyleşisinin, bugün,  ikinci bölümüne yer verdi.

Anastasiadis, bir soru üzerine  Focus şirketinin, seçimlerde partileri finanse etmesi söylentilerini de değerlendirdi.

Anastasiadis, DİSİ’ye ilişkin olarak, Focus şirketinin, sadece 5 bin Euro verdiğini geriye kalan 450 bin Euro’nun başka iş adamlarından toplandığını söyledi.

PARTİLERDEN TEPKİ

Politis gazetesine göre, DİKO ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin, Anastasidis’in dün gazetede yer alan söyleşisine eleştiriler yöneltti.

DİKO adına açıklama yapan Hristiana Erotokritu, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çabucak kapatılmasına ikna etmek için, sorumluluğun büyük bir kısmı kendisine ait olan ekonomik krizden faydalanmaya çalıştığını belirtti.

Rum Çevreciler Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu ise açıklamasında Anastasiadis’in temsil ettiği kuruma yakışmayan nitelendirmelerde bulunduğunu belirterek, Rum liderin, ekonomik kalkınmayı, Kıbrıs sorunun çözümünün getireceği konusunda halkın aklını çeldiğini ifade etti.