Alithia gazetesine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Paralimni’de yaptırılan “EOKA 55-59 Anıtı’”nın açılış törenine katılarak konuşma yaptı.

Anastasiadis, barış içinde var olmayı, insan haklarının garanti altına alınmasına olanak sağlayacak gerçek çağdaş bir devlet koşullarının yaratılması için mücadele ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin, “nihai taksim ve muhtemelen tüm Kıbrıs’ın Türkleşmesi olan hedefi” bertaraf edilmesi isteniyorsa, ortaya koydukları çözüm hedefinin gerçekleşmesi için tüm olanakların tüketilmesi gerektiğini belirten Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hükümranlığı bütündür, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni seviyorsak, Kıbrıs’ımızı seviyorsak, tüm hükümranlığın, herkesin ortak vatanı haline dönüşmesi için mücadele etmeye devam etmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Anastasiadis, Türkiye’nin uzlaşmazlığının, buna olanak tanımaması durumunda, durumun farklı olacağını, ortaya koydukları çözüm hedefine ulaşana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
 
Anastasiadis konuşmasında ayrıca, “işgalden kurtulmanın, bağımsızlık mücadelesi verenlere yönelik borç olduğunu” da söyledi.