Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki toplumlu, iki kesimli federasyona dönüşmesi temelinde gerçekleştiğini” açıkladı.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Atina Üniversitesi’nden bir grup öğrenciyi kabul ederek görüştüğünü ve görüşmede Kıbrıs sorununun çözümü ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın AB-Türkiye zirvesindeki tutumu konusunda açıklamada bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın AB ekonomik memorandumundan çıkmasının Brüksel’deki AB-Türkiye zirvesinde ortaklarından bağımsız olarak hareket etmeleri imkanını sağladığını, ayrıca Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında yeni bir dinamizm yarattığını belirtti.

Anastasiadis, “Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki toplumlu, iki kesimli federasyona dönüşmesi temelinde gerçekleştiğini” belirtirken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin ardından “arzu edilen hedeflere ilişkin görüş birliğinin, bunun sonucunda da birçok konuda ilerlemenin sağlandığını” vurguladı.

“Bu ilerlemenin, müzakere masasında bulunan ve Kıbrıs Rum tarafının endişelerine ve taleplerine ilişkin olan ciddi sorunların aşıldığı yanılgısını yaratmaması gerektiğini” ifade eden Anastasiadis, zorlukların “merkezi hükümetin ve devletçiklerin yetkileri, mülkiyet, toprak düzenlemeleri, çözümün uygulanması ve işgal ordusunun çekilmesi takvimleri ve garantilerin kaldırılması konularında olduğunu” savundu.

Anastasiadis, taraflar arasında görüş ayrılıklarının azalması için çaba sarf ettiklerini, “oldubittilerin sağlamlaşması ve adanın işgal altındaki kısmının Türkleşmesi sebebiyle geçen zamanın göz ardı edilemeyeceğini” belirterek  “Annan Planı’nın, plana hayır diyen yüzde 76’lık kesimin ve diğer Kıbrıslı Rumların endişelerini giderecek şekilde, müzakere çerçevesinde göğüslenmesini ve çözümün kabul edilmesini arzuladıklarını” vurguladı.

Müzakerelerde bir takvimin olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık ise Anastasiadis, “2004 yılındaki olumsuz tecrübeye atıfta bulundu ve hedefin, üçüncü tarafların baskılarıyla değil serbest iradeyle en kısa sürede çözüme ulaşmak olduğunu” ifade etti.

ANASTASİADİS ÇİPRAS’IN AB ZİRVESİNDEKİ TUTUMUNDAN MEMNUN

Habere göre Anastasiadis ayrıca öğrencilere, Yunanistan’ın Türkiye-AB zirvesindeki tutumundan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Akelsis Çipras’ın mülteciler konusunda anlaşma imzalanmasına büyük ihtiyaç duymasına karşın Güney Kıbrıs’ın tezlerini desteklemekle kalmayıp AB’ye baskı uyguladığını belirtti.

Anastasiadis, zirve sırasında ortaklarına “tanınmayan bir ülkenin başlıklarının açılmasına onay vermesinin söz konusu olmadığını, bu yüzde de Türkiye’nin ilk önce Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıma, ardından da Ankara Protokolü ve müzakere çerçevesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini” söylediğini vurguladı.