Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arzusunun “Avrupa müktesebatının Ada’nın tamamında uygulanması olduğunu” belirterek “Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte, Kıbrıs’ta daha az veya daha fazla Avrupa toprağı olmaması beklentisi içerisindeyim” dedi.

Alithia “Anastasiadis: Çözümden Sonra Daha Az Avrupa Toprağı Olmayacak” başlığıyla aktardığı haberinde Anastasiadis’in, Tüm Sendikal Platform tarafından ara bölgedeki Chateau Status restoranda dün gece düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmayı aktardı.

“Ada’daki fiili durumun, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku ilkelerine uymadığını, nüfus dengesi ve Ada’daki güvenliğin daimi bozulma kaynağı oluşturduğunu” savunan Anastasiadis “Kıbrıslı Türk liderle birlikte, ülkemize barış getirmekten başka seçeneğimiz ve yolumuz yoktur” ifadesini kullandı.

Anastaiadis müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak sorunlar ve iki tarafın alması gereken yol bulunduğunu belirterek “Çözümden sonra Kıbrıs’ta daha az veya daha fazla Avrupa toprağı olmayacak.  Arzumuz Avrupa müktesebatının, Avrupa Birliği’ne katılım sözleşmesinin öngördüğü gibi,  Ada’nın tamamında uygulanmasıdır” dedi.

Federasyonu, “başlangıç noktaları farklı olabilecek ancak ortak bir geleceğe başlamak isteyen farklı varlıkları bir araya getiren sistem” diye niteleyen Anastasiadis şunları da söyledi:

“Tarihi gerçeklere ve durumun kalıcılaşmasını sağlayan olguları görmezden gelmek hiçbir şeye hizmet etmez. Farklılıklarımızı tanımalı ve yıllar içerisinde oluşan güvensizliklere saygı göstermeliyiz. Ancak bu, modası geçmiş endişeleri giderme modellerine yönelmek zorunda olduğumuz anlamına gelmez. 

Çözüm çerçevesinde kalkınma, kurumların, iş piyasasının ve iş ilişkilerinin geliştirilmesi için süratle makroekonomik politika geliştirilmesine karar vermesi iki tarafın sorumluluğudur. Tüm Sendikal Forum çalışmalarının sonuçları bu çerçevedeki çalışmalar açısından çok değerli olacak.”

Fileleftheros haberi “Başkan: Modası Geçmiş Endişeleri Giderme Modellerine Hayır… Kıbrıs’ta Daha Az veya Daha Çok Avrupa Toprağı Olmayacak” başlığıyla aktardı.