Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Kıbrıs sorunu çözülene kadar sondajların durmasına dair herhangi bir anlaşma yok. Egemenlik haklarının kullanılmasının, daha çok da hidrokarbon konusunun müzakere masasına konulmasına asla müsaade etmedim” dedi.

Alihtia “MEB’teki Araştırmalar Başka Şey, Kıbrıs Sorunundaki Müzakereler Başka” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın üçüncü tur doğal gaz ihalesi açılmasını eleştirirken “Anastasiadis’le müzakere sürecinin başında, sondaj konusunda aciliyet olmadığı konusunda mutabakata vardıkları” açıklamasını reddettiğini yazdı.

Akıncı’nın Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamayı okurlarına “Kıbrıs sorunu çözülene kadar Kıbrıs MEB’inde yeni sondaj yapılmamasına dair karşılıklı anlayış ve anlaşma” diye aktaran gazete, Anastaiadis’in “egemenlik haklarının kullanılması meselesinin müzakere masasına konulmasına asla müsaade etmedim.  İlerleme olması için ilke konuları üzerinde yoğunlaşmamız daha iyi ancak bunun için de Türkiye’nin de iyi niyet göstermesini istiyoruz” dediğini yazdı.

Habere göre müzakereler, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi anlaşmasıyla sonuçlanırsa halkın oyuna sunacağını, aksi halde sorumluluğu alıp, gerekirse anlaşmayı reddedeceğini vurgulayan Anastasiadis ilerleme kaydedildiğini ancak zorluklarla da karşılaştıklarını halktan saklamayacağını belirterek şunları ekledi:

“Bunlar,  beklenen zorluklardı ancak bu ‘beklenen zorluklar’ konusunda, en azından sorunun çözülmesini istediğini iddia edenlerden; vatandaşlarımızın kaygı veya endişelerini paylaşmamızın yetmediğini, kendilerinin de, sürekli çözüm, kalkınma ve gelecek perspektifi olması için Kıbrıslı Rumların endişe ve taleplerini anlamaları gerektiğini pratikte göstermelerini umuyorum. Hamisi olmayacak, kimseye bağımlı olmayacak, garanti veya garantör güce, özellikle de güya koruması için askere ihtiyaç duymayacak bir vatanı ancak bu şekilde kurabiliriz.”

Zamanın Kıbrıslı Rumların lehine işlemediğine dikkat çeken Anastasiadis “ancak ne zaman ne de çoğu kez sunulan tezlerdeki uzlaşmazlık bize boyun eğdiremez” dedi, özetle şöyle devam etti:

“Bir anlaşmaya varırsak, herkesten önce halk bilecek.  Ancak halkın referandumuna ulaşmasından önce, müzakere edenlerin kabul etmesi gerekir. Tanrı’nın da yardımıyla vatanımızın yeniden birleşmesini başardığımı hissedersem, halkın onayına sunacağım. Aksi halde sorumluluğu alacak ve gerekirse, reddedeceğim. Sorumluluğu halka yüklemeyeceğim. Olumsuz şartlar altında boyun eğip halkın reddedeceği bir çözümü kabul edeceğimizin düşünülmesini asla istemem.”

Fileleftheros haberi “Anastasiadis Akıncı’ya Doğal Gazı Müzakerelerde Tartışmam Cevabını Verdi”  başlığıyla aktardı.