Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Davos’ta gerçekleştirilecek Dünya Ekonomik Formu çerçevesinde Perşembe günü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le görüşecek.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Davos’ta ayrı ayrı görüşecek olmasının, ABD’nin niyeti konusunda soru işaretleri doğurduğunu iddia etti.

Gazete, Biden’in Akıncı ve Anastasiadis’le ortak yemekte bir araya gelme niyeti ortaya koyduğunu ancak Rum Yönetimi’nin tepkisi sebebiyle görüşmelerin ayrı ayrı yapılacağını da savundu.

Habere göre, Biden, 21 Ocak Perşembe günü yerel saatle 11:45’te Anastasiadis’le görüşecek ve ardından aynı günün akşamı İstanbul’a gidecek. Biden, cuma günü Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir araya gelecek.

Gazete ayrıca, Biden’in Akıncı’yla görüşmesinin “kısa süreli bir görüşme” olacağı iddiasında da bulundu.

Gazete, Anastasiadis ve Akıncı’nın “Kıbrıs’ı Birleştirelim” isimli bir panelde beşer dakikalık birer konuşma da yapacaklarını, aynı panelde BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de konuşacağını vurguladı.

Akıncı ve Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yapacakları görüşmenin de Perşembe günü olduğu belirtildi.

Alithia gazetesi ise Anastasiadis’in Davos’ta önemli enerji şirketlerinin yetkilileriyle de görüşmeler gerçekleştireceğini, Kıbrıs sorununu görmezden gelmese de asıl temaslarının enerji ve ekonomi konularında olacağını yazdı.

DİSİ BAŞKANI NEOFİTU: “KIBRIS SORUNU DAVOS’TA ÇÖZÜLMEYECEK”

Gazete bir diğer haberinde, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Akıncı ve Anastasiadis’in Davos’ta BM Genel Sekreteriyle görüşecek olmasına yönelik tepkilere “Kıbrıs sorunu Davos’ta çözülmeyecek” sözleriyle yanıt verdiğini yazdı.

Haber göre, Neofitu, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün “geç gelse bile kaliteli olmasından yana olduğunu” vurgularken, garantili çoğunluk konusundaki görüşlerini ise “AB’de garantili çoğunlukların olabileceğini zannetmiyorum” şeklinde ortaya koydu.

Neofitu, “Bunların olmamasını sağlamak için, iki bölgeden birinde oy vermede garantili çoğunluğu kabul etmemiz gerekebilir. Örneğin, seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırılmadan, yani Kıbrıs Türk yönetimi altındaki bölgede ikamet edebilir ancak seçme seçilme hakkını özgür bölgede kullanabilirsin” şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rum göçmenlerin çoğunluğunun evlerine geri dönmesi durumunda çoğunluğu nasıl sağlayacakları sorusunu gündeme getirdiklerini ifade eden Neofitu, “Buna cevap hazır. AB üyesi bir ülkede serbest dolaşım kısıtlanamayacağından, iki taraftaki seçme ve seçilme çoğunluğunun bulunacak bir mekanizmayla önceden sağlanması gerçekleşebilecek” iddiasında bulundu.

RUM SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Fileleftheros gazetesi, bir diğer haberinde, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve diğer bazı siyasilerin Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Habere göre Omiru, dün bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün şeklinin Rum Ulusal Konseyi’nin 2009 yılı kararları temelinde olması gerektiğini savundu.

Omiru ayrıca, müzakerelere ilişkin aşırı iyimserlik havası yaratıldığını, bunun da Türk tezlerinin değiştiği imajı yaratması açısından zararlı olduğunu iddia etti.

Rum Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, “mülkiyet konusundaki müzakerelerin iyi gitmediğini ve Kıbrıslı Rumlara iade edilecek bölgelerdeki Kıbrıslı Türklere devlet veya kilise arazisi verilmesi şeklindeki Kıbrıs Türk tarafının tezinin ağırlık kazanmaya başladığı” iddiasında bulundu.