ABD’nin Kıbrıs sorunu ve enerji konularındaki tutumunun, Rum Yönetimi’nin çabaları açısından son günlerdeki en olumlu mesaj olduğu haber verildi.

Alihtia’nın haberine göre Rum Sözcü Prodromos Prodromu, ABD’nin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına ilgi göstermesinin “çok önemli olduğunu ve bunun sadece ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in ziyareti ile sınırlı kalmadığını”  söyledi.

Mitchell’in Ada’yı ziyaretinden iki gün önce ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’nin yaptığı basın açıklamasının da Mitchell’in ziyareti kadar önemli olduğunu yazan gazete, Prodromu’nun “Prosedürde ABD’nin desteğini almamız çok önemlidir, ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarıyla ilgili ilke tezlerini yeniden işitmemiz de bir o kadar önemlidir” dediğini yazdı.

Habere göre ABD’nin Kıbrıs sorununda, “Kıbrıs’ta önemli olan olguların iyileşmesi, durumun normalleşmesi için Kıbrıs sorunun çözüm müzakereleridir, gerçek sorun Kıbrıs sorunudur, başka bir şey değil” mesajını verdiğini söyleyen Prodromu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ve hükümetinin tutumunun da aynı olduğunu öne sürdü. Anastasiadis’in müzakerelere yeniden, Crans Montana’da kalınan yerden başlamaya hazır olduğunu” savundu.

Prodromu’ya “başka bir şey” derken ne kast ettiği de soruldu. “Oyalama çabaları, önerileri işitiliyor,  müzakerelerin aleyhine işleyecek  ve bizi hedef şaşırtarak başka gir yere götürecek düşünceler işitiliyor. Bu tür tartışmalar açmamıza gerek yok” cevabını verdi.

Gazete AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun da Mitchell’in, Rum Yönetimi’nin “doğal zenginliğini değerlendirmedeki egemenlik hakkını” desteklediği açıklamalarını “doğru yönde”  bulduğunu yazdı.

Habere göre “Kıbrıs sorunu çözülmezse Türkiye’nin sürekli önlerine koymaya çalıştığı engellerle ilgili yanılgılara düşmemeleri gerektiğini” de savunan Kiprianu  “enerji programının terk edilmesi gerektiğini söylemiyoruz, alsa” dedi, şunları ekledi:

“Bizim dediğimiz,  Kıbrıs sorununun çözülmesi için özlü müzakerelerin yeniden başlaması için yöntem bulmamız gerektiğidir. Kıbrıs sorunu Türkiye yüzünden çözülmezse o zaman uluslararası unsur Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliğini değerlendirme çabasını çok daha yoğun destekleyecek.”

“ANASTASİADİS BİZİM TARAFIN DİYALOG İSTEDİĞİNE İKNA ETMELİ”

Haravgi, Kiprianu’nun açıklamasını “Diyaloğun Başlamasını İstediğimize İkna Edelim” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre Kiprianu, “bizim tarafın, diyaloğun yeniden başlamasını istediğine ikna etmek için perde gerisinde çaba göstermesi gerekir” dedi, şöyle devam etti:

“Sayın Anastasiadis  buna ikna etmeyi başarabilirse, Kıbrıslı Türk liderin, kamuoyu önünde söylediklerini artık söyleme bahanesi kalmayacak. Türkiye’nin de tahriklerini tırmandırmak için kullandığı argümanları elinden alınmış olacak.Sayın Akıncı’nın koştuğu şartlar aşırıdır, kabul edilemez ve perspektif yaratmaz, fakat bu Sayın Anastasiadis’e mazeret olmamalı”

ULUSLARARASI UNSUR: “ANKARA İLE TEMAS ZOR”

Öte yandan Fileleftheros “Ankara Köprüleri Atıyor… Uluslararası  Aktörler Türkiye ile Temasın Zor Olduğunu Kabul Ediyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, uluslararası aktörlerin, Erdoğan rejimi ile temasın “zor ve herhangi bir müdahale çabasının çok karmaşık olduğunu”  söylediklerini haber verdi.

ABD  ve AB’nin, Türkiye ile ilişkilerde “kötü bir dönem” geçirdiğini, Ankara ile iletişim ve istişare kanalları olmadığını yazan gazete bunda, Rex Tillerson’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan alınmasından sonra ortaya çıkan boşluğun da göz ardı edilemeyeceğini, yeni bakanın Mart sonuna atanmasına ve uyum sağlamasına kadar bir süre geçeceğini yazdı. 

Gazete BM’nin de rolü bulunmadığını, Ankara ile iletişim kanalına sahip olmadığını ve BM yetkililerinin, “Türkiye ile iletişimlerini kaybettiklerini” söylediklerini de belirterek, Kıbrıs sorununda, Ankara’dan gelen mesajlar “çok olumsuz olduğundan”  yeni bir çaba için perspektif açılmadığını ekledi.

ABD AMBARGOSU, FRANSIZ FİRKATEYNLERİ VE “KIBRIS ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ”

Haftalık Simerini “Yunanistan Silahlarını İyileştiriyor, Kıbrıs da Ambargonun Kaldırılması Paralelinde Yeni Teçhizat İçin ABD İle Flört Ediyor” başlıklı haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in Ada’ya gelişinin ABD’nin Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması talebinin gündeme getirilmesine iyi bir fırsat olduğunu yazdı.

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in konuyu görüştüğü ve iyi bir adım atılmış göründüğü kaydedilen haberde, Yunanistan’ın da üç aydan beridir Fransa ile Belharra tipi iki firkateyn satın almak hedefiyle görüştüğü, paskalya sonrasında görüşmelerin hızlanmasının beklendiği kaydedildi. 

Gazete Wess Mitchell’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesi sırasında “Türkiye’nin nasıl hareket edeceğini öngörmenin kolay olmadığından” söz ettiğini de yazdı. 

Haftalık Kathimerini “Kıbrıs  Ulusal Güvenlik Konseyi Kurulabilir” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği MEB’in 3’üncü parselinde yaşananlar dikkate alınarak, Rum Yönetimi’nin tepki yöntemleriyle ilgili fikir ve öneriler üzerinde çalışıldığını, bunlardan birinin de Ulusal Güvenlik Konseyi kurulması olduğunu yazdı.

Haberde Dışişleri, Savunma ve Maliye bakanlıklarının müdahil olacağı Konsey’in bölgede cereyan edenleri inceleyip Rum Ulusal Konseyi’ne sunmak üzere senaryolar üzerinde çalışacağı belirtildi.