Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Lefkoşa’da “Scince and Space Cafe”nin açılışını yaptı ve açılış çerçevesinde “drone” (insansız hava aracı) uçurdu.

Açılış çerçevesinde, Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı (CERN) ile canlı bağlantı kurulduğunu da yazan Politis gazetesi, Güney Kıbrıs’ın 1 Nisan 2016’da CERN’in ortak üyesi olduğunu anımsattı.

TRODOS’A RASATHANE İNŞAASI

Gazeteye göre Anastasiadis etkinlikte yaptığı konuşmada, Trodos’a rasathane inşa edilmesi perspektifine de değinerek, Trodos’a modern bir rasathane inşa edilmesi çabasının, NASA’ya mensup Thanasis İkonomu isimli dünyaca ünlü Yunan asıllı Amerikalı nükleer bilimcinin geçen sene Scince Cafe’yi ziyaret etmesiyle başladığını anlattı.

Anastasiadis, İkonomu’nun ekibiyle birlikte Trodos’ta rasathane inşa edilmesine dair uygun yeri belirlediğini, Scince Cafe ekibinin de bilim adamlarıyla birlikte bu konuda kapsamlı bir öneri hazırladıklarını dile getirdi.

Etkinlikte, Trodos bölgesindeki “Agridya” köyüne rasathane ve gökevi yapılmasına dair planlamanın sunumunun yapıldığını da yazan gazete, bahse konu rasathanenin NASA’nın desteklediği rasathane ağının bir parçasını teşkil edeceğini ve eğitim amaçlı hizmet vereceğini ekledi.