Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul’a gelen Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı’nın da davet edilmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından verilen resmi yemek törenine katılmayı reddetti.

‘İSTANBUL ZİYARETİNİ KISA KESEN ANASTASİADİS ATİNA’YA GİDECEK’

Kıbrıs resmi haber ajansı CNA’nın Rum yetkililere dayandırdığı haberine göre, bir BM elçisinin pazartesi akşamı verilen yemeğe Akıncı’nın da davet edildiğini kendisine telefonda söylemesi üzerine Anastasiadis “Size afiyet olsun, ben gelmiyorum" dedi.

Rum yetkililer, Anastasiadis’in Türkiye’deki temasları da yarı keserek bugün İstanbul’dan ayrılacağını ve yarın Yunanistan’ın başkenti Atina’ya kısa bir ziyaret yapacağını söyledi.

‘AKINCI-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ İPTAL’

Öte yandan Anastasiadis’in sözcüsü Nikos Hristodulidis, cuma günü Akıncı ile yapılması planlanan buluşmanın iptal edildiğini açıklayarak, ‘toplantı için verimli bir ortam olmadığını’ belirtti. Anastasiadis, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espan Bart Eide ile perşembe günü yapılması planlanan toplantıyı da iptal etti.

Anastasiades, Akıncı ile kendisini eşit statüde gösteren uluslararası etkinliklerde hassasiyet gösteriyor. (Sputnik Türkçe)