Alithia “Ekonomik Yön Çözüm İçin Önkoşul… ‘2016 İçinde Çözümü Başarabiliriz”  başlıklı haberinde Anastaiadis’in Maronit kilisesinin kurucusu olduğuna inanılan Ay. Marona için dün Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Panagia Ton Hariton Katedrali’nde düzenlenen törenin ardından yaptığı açıklamaya yer verdi.

“ELİMİZDE SOMUT VERİLER OLMADAN MEBLAĞDAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Habere göre “Elimizde somut veriler olmazsa meblağdan söz edilmesi mümkün değildir” diyen Anastasiadis şöyle devam etti:

“Kuşkusuz ki -bu BM Genel Sekreteri’nin önüne koyduğum konulardan biridir-  önemli başlıktır. Çözümün bir parçası da bir fon kurulmasıdır ki çözüm (referanduma) sunulduğunda, mal sahibinin hakkı olan tazminatlar ve devletin sürdürülebilirliği için gerekli diğer şeylere cevap olsun ve vatandaş da önünde ne bulacağını bilsin.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte Kıbrıslı Türk, Rum, Ermeni, Latin, Maronitlerin beklenti ve kaygılarına cevap verecek bir çözüm bulmaya çalıştıklarını söyleyen Anastasiadis  “BM’nin temel ilkelerine dayanacak ve AB üyesi olarak insan haklarına mutlak saygı gösterecek bir çözüm istiyoruz” dedi, şunları ekledi:

“YERSİZ İYİMSERLİK YARATMAK İSTEMEM…”

“Yersiz iyimserlik yaratmak istemem. Kıbrıs sorununun önemli yönlerinin tabi olduğu bir dizi başlıkta halen ilerleme kaydedildiğine işaret etmek istiyorum.  Ancak halen özlü konularda anlaşmazlıklar bulunduğunun altını da çizmek istiyorum. Toprak düzenlemeleri, işgal ordularının çekilme takvimi ile güvenlik ve garantiler başlıklarında müzakere edilmesi gerekiyor.

Kararlılıkla ve siyasi irade ile zorlukları aşabileceğimizi, 2016 içerisinde sürdürülebilir ve işleyebilir çözümü başarmak için teknik gerekleri göğüsleyebileceğimizi umuyorum.”

Fileleftheros “Maliyet Belli Değil… Şu Ana Kadar Kıbrıs Sorununun Çözümünün Kaça Mal Olacağı Belirlenemedi” başlıklı manşet haberinde çözüm maliyetinin belirlenmesinin kolay mesele olmadığını bu nedenle peşinen somut bir meblağdan söz edilemeyeceğini, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın yapmakta olduğu incelemenin bir maliyet miktarını ortaya koyabileceğini belirtti, Anastaisiadis’in ilgili açıklamasını aktardı.

“FİLİSTİNLİLERİ YATIŞTIRDI”

Gazete “Filistinlileri Yatıştırdı... Başkan Anastasiadis Maronitlerin Etkinliğinde Kıbrıs’ın Anlaşmalarının Kimsenin Aleyhine Olmadığını Yineledi” başlıklı haberinde ise Anastasiadis’in Maronitlerin dünkü etkinliğinde özellikle Filistin’in kaygılarını yatıştıracak mesajlar verdiğine dikkat çekti.

Habere göre son zamanlarda Arap dünyasıyla olan ilişkilerini önemli ölçüde iyileştirdiklerini, bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini de derinleştirdiklerini söyleyen Anastasiadis “bölgede ve Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’inde doğal gaz bulunmasını Doğu Akdeniz gibi bir bölgede bir AB üyesinin oynayabileceği köprü rolümüzü öne çıkararak değerlendiriyoruz” dedi, özetle şunları ekledi:

“Bu dönemde ikili ve üçlü işbirlikleri geliştiriyoruz. Bu geleneksel politikamızı terk ettiğimiz anlamına gelmiyor. Özellikle kısa süre önce İsrail ve Yunanistan’la yaptığımız üçlü görüşmeden söz ediyorum.  Bu işbirliğimizin Filistinlilerin veya Ortadoğu sorununun çözümünün tabi olduğu temel ilkelerin aleyhine olması kesinlikle mümkün değildir. BM kararlarına ve elbette İsrail devletinin varlığına saygı ve bağımsız ve egemen Filistin devleti kurulmasına saygıya dayalıdır.”