Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Enerji Düzenleme Kurulu (RAEK) Başkanlığına atanan Andreas Pulikkas ile yardımcılığına atanan Filippos Filippu’nun dün Başkanlık konutunda düzenlenen yemin töreni sırasında enerji konusunda konuştuğu haber verildi.

Simerini gazetesinin “Enerjide Köklü Değişiklikler” başlıklı haberine göre, Anastasiadis törende yaptığı konuşmada “Kıbrıs’taki enerji sektörünün, gerek yapı ve organizasyon, gerek kullanılmakta olan araçlar itibarıyla, köklü bir şekilde değiştiğini” söyledi.

Gazeteye göre, RAEK’in yeni başkanı Andreas Pulikkas ise törende yaptığı konuşmada, Enerji Düzenleme Kurulu’nun başkanlığını, tam da birçok gelişmenin yaşanmasının beklendiği bir anda üstlendiğini söyledi ve başlıca önceliklerinin, tüm vatandaşlara en uygun ekonomik şekilde, sürekli enerji sağlanması olduğunu vurguladı.

Başkanlık konutunda düzenlenen törende, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de hazır bulunduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in törende yaptığı konuşmada, RAEK başkan ve yardımcısına hitaben, kurumun “ülke ekonomisinin gidişatını ve bunun şekillenmekte olan büyük enerji haritasındaki rolünü belirleyecek olan yeni ve ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu” dile getirdiğini kaydetti.

Gazeteye göre Anastasiadis, bu zorlukların Rum MEB’inde tespit edilen doğal gazın değerlendirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretilmesinin daha da geliştirilmesi, aynı zamanda Rum piyasasına yeni modern, çevre açısından hassas ve etkili enerji teknolojileri entegre edilmesi olduğuna dikkati çekti.

“Kıbrıs’taki enerji sektörünün, gerek yapı ve organizasyon, gerek kullanılmakta olan araçlar itibarıyla köklü bir şekilde değiştiğini” yineleyen Anastasiadis, bu büyük değişikliklerin, yaşadığı sorunların ardından şu an kalkınma aşamasında olan bir toplum ile ekonomide meydana geldiğine dikkati çekti.

Gazeteye göre Anastasiadis, hükümetin RAEK’ten, gerekli planlamaları tamamlaması ve yeni bir rekabetçi elektrik piyasası modelini uygulamaya koymasını beklediklerini de dile getirdi.

Anastasiadis, bunun, yeni enerji tedarikçilerinin faaliyete geçmesini sağlayacağı gibi, Rum enerji piyasasında bağımsız yenilenebilir enerji kaynakları üreticilerinin daha fazla faaliyette bulunmasına izin vereceğini dile getirdi.

Anastasiadis, RAEK’in, Güney Kıbrıs’ın AB enerji güvenliği politikasıyla ilgili yapıcı rolünün şekillenmesindeki katkısının, belirleyici olduğunu da sözlerine ekledi.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ GELİŞMELERİ ATİNA’DAKİ TOPLANTIDA ELE ALINDI

Gazete, başka bir haberinde ise, 22–27 Eylül tarihlerinde Atina’da gerçekleştirilen “Karadeniz ve Akdeniz’deki Uluslararası Petrol ve Doğal Gaz” konulu konferansta ele alınan konulara yer verdi.

Gazeteye göre, Rum Hidrokarbon Şirketi eski Başkanı Haralambos Ellinas, toplantıda yaptığı konuşmada, Vasiliko’da terminal inşa edilmesine dair planların, İsrail’in kendine ait doğal gazın bir kısmını Rum kesimi üzerinden nakletmesi halinde gerçekleştirilebileceğini söyledi.