Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Çarşamba akşamı katıldığı Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, hidrokarbon konularında önümüzdeki dönem içerisinde önemli gelişmeler yaşanacağını açıkladığı, dün de İtalyan ENI şirketinin yönetim kurulu başkanı ile telefonda görüştüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Netanyahu ve Sisi’nin Ardından ENI Şirketiyle Görüşme” başlıklı haberinde, elindeki bilgilere dayanarak, Anastasiadis’in ENI şirketinin başkanıyla, gerek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile İsrail’de görüşmesinde, gerekse de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El –Sisi ile telefonda gerçekleştirdiği görüşmede ortaya konan fikir ve önerileri tartıştıklarını yazdı.

Bu fikir ve önerilerin Ürdün ve Filistin liderlikleriyle de ele alındığına dikkati çeken gazete, görüşmelerin odak noktasında, hidrokarbon yataklarının kalkındırılması ile bunların enerji açısından güvenceye alınmasıyla alakalı olarak, bölgedeki bütün ülkelerin işbirliğinde bulunmasının olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, Anastasiadis’in ENI şirketiyle dün telefonda görüşmesi konusunda açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, görüşmenin konusunun “bölgedeki enerji planlamaları olduğunu” söyledi.

Anastasiadis’in üç komşu devlete (Ürdün, İsrail, Filistin) gerçekleştirdiği “çok önemli” bir ziyaretten yeni döndüğünü, bunun akabinde Mısır Cumhurbaşkanıyla telefonda görüştüğünü, ardından da bu çerçevede ENI şirketinin başkanıyla bölgedeki enerji planlamalarıyla ilgili bir görüşme ve fikir teatisinde bulunduğunu izah eden Hristodulidis, şirketin izleyeceği prosedürle ilgili bir gelişme olup olmadığı sorusuna, “görüşme ve diyalog içerisindeyiz, daha elle tutulur bir şey olduğu zaman ilgili açıklamalarda bulunacağız” yanıtını verdi.

Gazete, Anastasiadis’in geçtiğimiz gün KEVE Genel Kurulunda yaptığı ve önümüzdeki günlerde enerji alanında önemli gelişmeler yaşanacağı şeklindeki açıklamasına vurgu yaptı.