Filelefheros gazetesi, “İki Toplumlu, İki Kesimli Federasyona Başkanlık Tarifi – Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Nasıl Federasyona Dönüşeceğini Anlattı” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün katıldığı bir anma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda oluşacak devletin nasıl olacağına ilişkin açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Anastasiadis konuşmasında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yürütülen diyalog aracılığıyla yeni federal yapıda bir devlete dönüşmesini istediklerini ve bu konuda siyasi parti başkanlarını belgeler ve bilirkişi raporlarıyla bilgilendirdiğini” söyledi.

Anastasiadis, “ BM kararlarında belirlendiği şekliyle siyasi eşitliğin uygulanacağı, iki bölgeli bir devlet olacak. Her iki toplum da kendi bölgesinde ilk söz hakkına sahip olacak. Vatandaşların hangi eyaletten olduklarına bakılmaksızın herkes için insan haklarının ve AB normlarının katı şekilde korunmasını her zaman göz önünde bulunduracağız” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, “AB üyesi olan ve bir an bile AB üyesi olmaya ara vermeyecek; BM üyesi olan ve bir an bile üye olmaya ara vermeyecek; imzaladığı uluslar arası anlaşmalar yürürlükte kalmaya devam edecek ve AB’nin diğer ülkelerinin gerisinde kalmayacak bir devletin dönüşüm yoluyla oluşması için müzakere eden iki toplumdan” söz etti.

İç siyasette kendisine yöneltilen “yeni bir strateji belirlenmesi” şeklindeki eleştirilere de değinen Anastasiadis, “Bugüne kadar bu yeni stratejinin ne olduğuna ilişkin hiçbir şey görmemesinin üzücü olduğunu” vurguladı.

Anastasiadis ayrıca, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümünün kendi yararına da olacağını anlaması için hükümet ve siyasi güçler olarak yoğun çaba sarf ettiklerini öne sürdü.