Simerini gazetesinin haberine göre bir gençlik örgütünün düzenlediği seminerde konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının iyi atmosferin, 40 yıldan fazladır Kıbrıs’ı bölünmüş tutan birikmiş faktörleri uzaklaştırmak için tek başına yeterli olduğuna dair sahte duygular beslemediğini söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerde karşı karşıya kalacağı zorlukların farkında olduğunu söyleyen Anastasiadis, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun adil çözümü konusunda kararlılık ve samimi iradeyle ilgili kamuoyu karşısında beyan ettiklerini pratiğe dökmesi gerekeceğini artık anlaması umudunu dile getirdi.

Gazete Anastasiadis’in konuşmasında bilindik sorumluluk yükleme oyunlarına girmemeye kararlı olduğunu da dile getirdiğine dikkat çekti.

Habere göre Anastasiadis Kıbrıs Türk ve özellikle Türk liderliğine seslenerek, “Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümünü rekabet etmek için istemediğini, bunun, sorumluluk yükleme oyununun bir parçası olmasını da istemediğini” belirtti.

Anastasiadis sözlerine şöyle devam etti:

“Lükse sahip değiliz. Her yöne, özellikle Türk ve Kıbrıs Türk tarafına karşı açık olmak istiyorum: Sorumluluk yükleme Kıbrıs Rum tarafına hizmet etmiyor. Vatanı bölünmüş tutacak bir çıkmazın sorumluluğunu kimin getireceği bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren bu vatanı yeniden birleştirmek için düzenli ve kararlılıkla çalışmaktır”

“GENÇLER DAHA AZ VATANDA YAŞAMAYA LAYIK DEĞİL”

Fileleftheros gazetesine göre konuşmasında gençlere de seslenen Anastasiadis, gençlerin daha az vatanda yaşamaya layık olmadığını söyledi. “Biz ve siz, tüm Kıbrıs’ın vatanımız olduğunu hissetmeye layığız. Kıbrıs’ta yasal olarak yaşayanların insan haklarının teminat altına alınmış olduğunu, AB normlarının bizim vatanımızda da tam olarak uygulandığını, ikinci sınıf AB üye devleti olmadığımızı hissetmeliyiz”  diyen Anastasiadis, bunun sadece Kıbrıslı Rum gençleri değil, Kıbrıslı Türk gençleri de ilgilendirdiğini söyledi. 

Alithia gazetesine göre Anastasiadis, gençlere karşılıklı anlayış ve dostluk ortamının yaratılması için çabada başrol oynamaları çağrısında bulundu. Anastasiadis kuşkuların artık yerini karşılıklı anlayış ve güvene vermesinin zamanın geldiğini de vurguladı.

Politis gazetesine göre ise Anastasiadis gençlerin, yurtdışında okurken Kıbrıslı Türklerle arkadaşlık sorunu olmadığına işaret etti.

Anastasiadis, “Neden Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, gençler ve yaşlılar Kıbrıs’ta değil de yabancı ülkelerde işbirliği yapabiliyor?” sorusunu sorarak “Sorunlarınız aynı, işsizlik ortak, insan haklarına tam saygının olduğu bir çözüm bulunmazsa sorunları özellikle acı bir şekilde aynı olacak” dedi.