Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakerelerde ilerleme olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü çabaları çerçevesinde dün yeniden bir araya geldiğini yazdı.

Gazete akşam 18.00’da başlayıp 21.00’dan sonra tamamlanan görüşmede, mülkiyet ve yönetim konularına odaklanıldığını belirtti.

Habere göre görüşmenin ardından Rum Başkanlık Köşkü’ne dönüşünde gazetecilere açıklamada bulunan Anastasiadis, “Sanırım iyi bir görüşme oldu” dedi.

Görüşmede ilerleme adımlarının olduğunu belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Anastasiadis, görüş birliklerinin uzlaşılara dönüşüp dönüşmediği sorusu üzerine “Tümü değil, bazıları oldu” yanıtını verdi.

Anastasiadis, KKTC’deki gelişmelerden de ötürü Akıncı’nın tutumunda bir farklılık saptayıp saptamadığı sorusuna da olumsuz yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın adaya gelişi ve temaslarıyla ilgili bir soru üzerine ise Anastasiadis, “Bizim istediğimiz momentum değil, çözümdür. Kıbrıslı Rumların endişelerine yanıt verecek ve tabiî ki Kıbrıslı Türklerinkini görmezden gelemeyecek kabul edilebilir bir çözüm” diyerek, konunun, bir tarafın endişelerinin diğer tarafın haklarını etkilememesi olduğunu söyledi.

Gazete edindiği bilgilere göre görüşmenin başında, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’nin, (BM Genel Kurulu Başkanlığı adaylığı nedeniyle) Amerika’da olan Kıbrıslı Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis adına da, mülkiyet ve yönetim başlıklarında şekillenmekte olan genel görüntünün sunumunu yaptığını kaydetti.

Bugüne kadar şekillenmekte olan verileri göstermenin amaçlandığı sunumda, her iki başlıkta var olan ayrılıklara odaklanıldığını belirten gazete, bilgilere göre müzakerecilerin, her iki tarafın tezlerini kaydederek, mülkiyetle ilgili ortak bir belge üzerinde çalıştığını aktardı.

Gazete ayrıca haberinde dün Akıncı ile Anastasiadis’in baş başa uzun bir görüşme yaptığını da belirtti.

Habere göre liderler 25 Nisan ve 9 Mayıs tarihlerinde yeniden bir araya gelecek.

Diğer gazeteler dünkü Akıncı-Anastasiadis görüşmesini şu başlıklarla verdi:

Politis: “İlerleme Oldu… Başkan Kıbrıs Türk Lideriyle İyi Bir Görüşme Yaptığını Söyledi”

Alithia: “Başkan… ‘Görüşmelerde İlerleme Adımları’ ”

Simerini: “ ‘Momentum Değil Çözüm’ ”

AKINCI’NIN TEMASLARINA YORUM

Öte yandan gazete bir başka haberinde, Anastasiadis’in önceki gün düzenlediği basın toplantısında kendisine Akıncı’nın Davos’ta İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı bir görüşmeyle ilgili soru yöneltildiğini yazdı.

Habere göre “Bu koridorlarda gerçekleşti” iddiasında bulunan Anastasiadis, kısa süreli bir görüşmenin söz konusu olduğunu savundu.

Kıbrıslı Türklerin İslam Konferansı’na katılımıyla ilgili soruya ise, Akıncı’nın buraya herhangi bir devletin değil, Kıbrıs Türk toplumunun lideri olarak katıldığını söyledi.