Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır gazetesine verdiği röportajda, iki ülke arasındaki ilişkilerden ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin bugün Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaretten söz ettiği belirtildi. 

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin bugün yapacağı ziyaret ışığında, Mısır’da yayımlanan “Akhbarelyom” gazetesine röportaj verdiğini yazdı. 

Habere göre Anastasiadis, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerinden ayrıntılı bir şekilde söz ederken, iş birliği mekanizmasının, üç ülke (Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır) arasındaki bir dizi alandaki ilişkilerin gerek derinleştirilmesinde ve gerekse bölgesel iş birliğine yönelik zeminin oluşturulmasında çok başarılı şekilde kanıtlandığını ifade etti. 

Anastasiadis, beşinci üçlü zirvenin, enerji, tarım, çevre, turizm, bilgi, teknoloji, iletişim, göçmenlik gibi birçok konuda üstlenilen girişimlerde ortaya çıkan ilerlemenin değerlendirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 

Anastasiadis, zirvenin ayrıca kendilerine, geniş bölgedeki gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunma fırsatını da vereceğini ifade etti. 

Bir soru üzerine, Anastasiadis, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında 2004 yılında imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge belirlenmesi anlaşmasının, iki ülke arasında münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesine ilişkin güvenlik yarattığını belirtti. 

Bunun, iki ülke arasında deniz bölgeleriyle ilgili tepkilerden ve anlaşmazlıklardan kaçınılmasına da katkı sağladığını belirten Anastasiadis, ayrıca bunun, “Münhasır Ekonomik Bölgelerinde” faaliyet göstermeye ilgi duyan uluslararası petrol ve doğal gaz şirketlerinin cezbedilmesi için gerekli yasal istikrar ortamını yarattığını ifade etti.  

Anastasiadis, röportajında turizm konusundan da söz etti ve hükümetin, turizm alanındaki iş birliğinin desteklenmesine yönelik perspektiflerin sağlam olduğuna inandığını belirtti.