Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, doğalgaz konusunun detaylarının müzakerelerin son aşamasında görüşülmesini kabul ederek yaptığı diplomatik manevranın Navtex’in yinelenmesi ile başarısız olduğu ve Rum Yönetiminin Anastasiadis’in bu önerisiyle kapana kısıldığı haber verildi.

Türkiye’nin yeni bir Navtex yayımlaması üzerine Rum Yönetiminin, tepki önlemlerini bugün açıklaması beklenirken; siyasi partiler, bu manevrasını taviz olarak gördükleri Anastasiadis’i eleştiri bombardımanına tuttu, Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus da Anastasiadis’e ağır eleştirilerde bulundu.

Simerini haberi “Başarısızlık ve Önlem İlanı... Hükümet, Oldubitti Yaratan Diplomatik Manevranın Başarısızlığından Sonra Başa, Yani Tepki Önlemlerinin Artırılmasına Dönüyor... Diplomatik Manevra, Eide’nin Rolü ve Ertesi Günün Yeniden Düzenlenmesi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Anastasiadis’in, doğalgazla ilgili detayların müzakerelerin son aşamasında görüşülmesi önerisiyle ilgili olarak Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, açıklamanın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile istişare üzerine yapıldığını itiraf etmesi nedeniyle uluslararası unsurun rolünün sorgulanmakta olduğunu yazdı.

“YENİ BİR TAVİZ VERMİŞ OLARAK ORTADA KALDI”

Haberde, uluslararası unsurun Rum Yönetiminin böyle bir açıklama yapmasındaki ısrarının ve Türkiye’nin bu açıklamaya olumlu karşılık vermeyip yeni Navtex yayımlamasının, Rum Yönetimini “yeni bir taviz vermiş olarak ortada bıraktığı” kaydedildi.

Rum Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus’un Rum ve Yunan hükümetlerini, Türkiye’nin yeni bir Navtex yayımlama niyetinden haberdar oldukları halde böyle bir manevra yapmakla suçladığına işaret eden gazete özetle şöyle devam etti:

“Yeni Navtex yayımlanmasıyla Lefkoşa’nın, Anastasiadis’in doğalgaz gelirlerinin detaylarının müzakere prosedürünün sonunda görüşülmesi önerisinde kapana kısıldığı teyit oldu. Hükümetin aksini öngörmesine rağmen Türkiye’nin bu yöndeki kararı Başkanlık Köşkü’nü paniğe soktu ve tepki önlemlerinin tırmandırılması mantığına geri döndürdü.

SÖZCÜ HRİSTODULİDİS: YAKINDA BAZI AÇIKLAMALAR YAPILABİLİR

Sözcü Nikos Hristodulidis’in Sigma TV’ye yaptığı açıklamaya göre tedbir önlemlerinden biri, Başsavcılığın, Türkiye’ye karşı hukuki önlemler önermesidir. Eylem planı olup olmadığı sorulan Hristodulidis, Lefkoşa’nın önünde uygulayabileceği bazı önlemler var, bunun paralelinde uluslararası düzeydeki çabalarını sürdürecek dedi. Başsavcılığın önünde de bazı hukuki önlem teklifleri bulunduğunu, bunların kullanılıp kullanılamayacağı açısından inceleneceğini anlatan Hristodulidis çok yakında bazı açıklamalar yapılabileceğini söyledi. Sözcü Siyasi Parti Başkanları’nın 12 Şubat’taki toplantısında bu tepki önlemlerinin ele alınacağını da açıkladı.

En çok tartışma yaratan şey ise Kıbrıs Türk tarafının ve Eroğlu’nun, Anastasiadis’in tavizinden sonra rota değiştirmemekle kalmayıp, müzakere masasına dönmek için şartlar koşmakla ve Espen Barth Eide’nin çıkmazın aşılması maksadıyla yürüttüğü diplomatik ve perde gerisi çabalarına saygı göstermemekle suçlamasıdır.

Dışişleri Bakanı Kasulidis Lefkoşa’nın bu hareketinin BM ile istişare edildikten sonra gerçekleştiğini açıklarken BM’nin ‘suskun’ kalması bir kez daha, sorumluluğun tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti’nde olduğu görüntüsü veriyor. Bu durum Başkanlık Köşkü’nü kaygılandırması ve Anastasiadis’in, Norveçli Diplomat aleyhine girişimde bulunmama görüşünü gözden geçirmesi gerekiyor.

THEOHARUS’TAN SUÇLAMALAR

Hükümetin iç hareketlerine karşın Kıbrıslı Avrupa Milletvekillerinin, oldubittilerin tersine çevrilmesi ve Türk meydan okumalarının ortadan kaldırılması için Avrupa düzeyindeki mücadeleleri devam ediyor.

DİSİ’li Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus Brüksel’den yaptığı açıklamada ‘Türkiye’ye bu yeni hediye, Başkan’ın zaafiyeti ve geri adımı olarak algılandı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin müzakereciliği güçsüzleşiyor. Başkan’ın geri adımının taktik hareketi olduğu iddiası tehlikelidir çünkü Atina ve Lefkoşa uyarılmıştı ve yeni bir Navtex yayımlanacağını biliyorlardı’ suçlamalarında bulundu.

AKEL’li Avrupa Milletvekili Neoklis Silikiotis de Avrupa Komisyonu’na AB’nin, Türkiye’yi aday ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye ve AB üyesi bütün ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermeye ikna etmek için ne yapacağını sordu. Silikiotis Komisyon’a ayrıca, Türkiye’nin Navtex’i geri çekmesi ve herhangi bir meydan okumada bulunmaması için ne yapacağını da sordu."

RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA TOPLANTI

Fileleftheros “MEB’imize Daimi Park Etti” başlıklı haberinde Türkiye’nin yeni Navtex yayımlamasıyla meydana gelen yeni olgular üzerine dün Rum Dışişleri Bakanlığı’nda toplantı yapılarak bundan sonra atılacak adımların masaya yatırıldığını bildirdi.

Gazete Eide’nin Rum Yönetimini tek yanlı bir beyanda bulunmaya ikna ettiğini, doğalgazın müzakerelerin son aşamasında görüşülmesiyle ilgili beyanın Kıbrıslı Türklerin doğalgaza müdahil olması anlamına da geldiğini belirtti.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı’nda dün düzenlenen toplantıda durum değerlendirmesi yapılarak bundan sonra atılacak adımlara karar verildi. Dünkü toplantıda diplomatik düzeyde yapılacaklar kararlaştırılırken Rum Başsavcılığı da uygulanması kararlaştırılan hukuki önlemler üzerinde çalışıyor. Hukuki tedbirler arasında Türkiye, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı  (TPAO) ve Barbaros Hayreddin Paşa mürettebatı aleyhine olanlar da bulunduğu kaydediliyor.

ENI SONDAJI ETRAFINDA ÇEMBER

Gazete Barbaros gemisinin yeni araştırmalarının ENI-KoGas konsorsiyumunun sondaj çalışmalarının çevresinde bir çember oluşturduğuna işaret ettiği haberinde yayımlanan yeni Navtex’in Doğu Akdeniz’de Rumların tek yanlı parselledikleri 8 bölgeyi kapsadığını belirtti.

Bu bölgelerden birinin Limasol kıyısından sadece 17,8 deniz mili güneyinde, en uzak noktasının da 76,6 deniz mili mesafede bulunduğunu belirten gazete Barbaros Hayreddin Paşa’nın 12 numaralı parsel içerisinde de, 8, 9, 1, 2 ve 3 numaralı parsellerin yakınında da araştırma yapacak gibi göründüğünü ekledi.

ANASTASİADİS VENİZELOS’LA TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

Aynı gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’la telefon görüşmesi yaptığını yazdı. Habere göre Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz’de şekillenen durumun ele alındığı görüşmede sürekli iletişim içerisinde kalıp gelişmeleri değerlendirmeye karar verildi.

Alithia “Yoannis Kasulidis: ‘Başkan’ın Açıklamasını Eide İstedi’” başlıklı haberinde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün konuyla ilgili RİK’e yaptığı açıklamayı okurlarına şöyle aktardı:

“ANASTASİADİS O AÇIKLAMAYI EIDE İSTEDİĞİ İÇİN, ÇÖZÜM MÜ TAKSİM Mİ KAYGISI NEDENİYLE YAPTI”

“Başkan Anastasiadis Köşk’te gerçekleşen Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin toplantısından sonra, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide istediği için beyan-açıklama yaptı. Başkan’ın açıklaması yalnız iç cepheye değil uluslararası unsura da yönelikti. Bu açıklamayı, çıkmazın aşılması için en iyi çözümü bulmamız için bizimle istişare içerisinde olan BM işitsin diye yaptı. Bu kaygı (çözüm mü taksim mi) nedeniyle Başkan Anastasiadis BM’ye bir fırsat vermek istedi çünkü bunu bizden, Navtex’in yayımlanması ve Barbaros’un bölgeye gelmesiyle meydana gelen çıkmazı aşabilmek için Sayın Eide istedi. Maalesef başarısız oldu ancak biz görevimizin gerektirdiğini düşündüğümüz şeyi yaptık.”

Gazete Anastasiadis tarafından yapılan yazılı beyan-açıklamadaki şu satırları da hatırlattı: “Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın ülkenin doğal zenginliğinin yönetilmesi ve faydalanılması konularına katılması, bugüne kadar üzerinde uzlaşılmış olanlar temelinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması şartına bağlıdır. Uzlaşılmayan ve askıda bulunan her şey müzakerelerin son aşamasında, toprak düzenlemeleriyle ilgili haritalar sunulduğunda ve diyalog nihai çözüm sürecinde olması halinde görüşülebilir.”

Habere göre Kasulidis “Başkan Anastasiadis’in ilgili açıklaması, Kıbrıs Türk liderliğinin istediği gibi hidrokarbonların yönetimi ve istifadesiyle ilgili karar almamız ve aynı zamanda onların da Kıbrıs’ın taksimi olan B planına gitmeleri tehlikesinden kaçmak için yapıldı” dedi, şöyle devam etti:

“Bu nedenle zamansal olarak o konjonktürü ortaya koyuyoruz. Çünkü onlar da haritaları sadece Kıbrıs sorununda çözüme ulaştığımızda göstereceklerinden, biz de askıda bulunan konuları tam da o anda görüşmek niyetindeyiz.”

Kasulidis’e, Türk tarafı da itiraz etmediğinden, Hristofyas görüş birliklerinin geçerli olup olmadığı soruldu. Kasulidis, “Elbette. Siyasi Parti Başkanları Konseyi içerisinde de söylendi” dedi. Türkiye’nin yeni Navtex yayımlaması ancak Barbaros’un “Kıbrıs MEB”ine girmemesi ihtimali de sorulan Kasulidis şunları söyledi:

“DESİNLER Kİ NAVTEX YAYIMLANDI AMA BARBAROS GELMEYECEK...”

“Bize söylesinler. Bize desinler ki, biliyorsunuz Navtex yayımlandı ama Barbaros gelmeyecek. Kimse bize bunu söylemedi. Alenen açıklasınlar. Nasıl ki onlar bizden, müzakerelerle ilgili görüşümüzü alenen açıklamamızı istiyorlar onlar da alenen açıklasınlar da o zaman durumu inceleyelim.”

Kasulidis Rum Maliye Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’ın Troyka ile yaptığı memorandumdan kaynaklanan yükümlülüğüne istinaden hidrokarbon gelirleriyle ilgili fon hakkında bir yasa hazırlığı içerisinde bulunduğunu da açıkladı. Rum bakan, hazırlanmakta olan yasanın, Norveç modelinde olduğu gibi gelecek nesiller -Kıbrıslı Türk ve Rum- için fona yatırılacak oranın belirleneceği izahında bulundu.

Politis de “Hukuki Önlem Arıyor... Siyasi Parti Başkanları Konseyi Pazartesi Günü Yeniden Bizim Tarafın Seçeneklerini Görüşecek” başlığını kullandı.