Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Güzelyurt olmadan Kıbrıs sorununun çözümünün söz konusu olmayacağını savunduğu, Nişantaşı Üniversitesi’nin çok yakında Güzelyurt’a üniversite kuracak olması konusunu müzakere masasına götüreceği açıklandı.

Açıklama bazı Rum gazeteleri tarafından “çalışmalar durdurulmazsa müzakerelere son verme uyarısı” olarak yorumlandı.

Alithia “Omorfo (Güzelyurt) Konusu Müzakerelere… Anastaiadis: Oldubittileri Kalıcılaştıran Kabul Edilemez Faaliyetler” başlıklı haberinde Anastasiadis’in, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün ilgili açıklamasını “kabul edilemez” bulduğunu kaydetti.

Habere göre Anastaiadis, Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının, “müzakereler sırasında, oldubittiler yaratma maksadı taşıyan hiçbir faaliyetin kabul edilemeyeceği ve çözümsüzlüğü gündeme getirdiği” değişmez tezine sahip olduğu ve bu çerçevede, Güzelyurt’ta yapılacak çalışmalarla ilgili ilanı, “oldubittileri kalıcılaştıran faaliyet saydığı” belirtildi.

Nikos Anastasiadis’in meseleyi müzakere masasına götüreceği de vurgulanan açıklamada “Başkan ve Kıbrıs Rum tarafı açısından Omorfo (Güzelyurt) iade edilmeden Kıbrıs sorununun çözümünün söz konusu olmadığı nettir” denildi.

Fileleftheros “Çözüm Omorfo’dan Geçer… Başkan Yeni Oldubittiler Dayatma Çabalarını Müzakerelere Götürecek” başlıklı haberinde Rum siyasi partilerin tepkilerine de yer verdi.

Habere göre Güzelyurt’un imar çabalarını “yasadışı” diye niteleyen ve bu çabaların müzakereler devam etmekteyken olmasının “tesadüf olmadığı” görüşünü savunan DİKO “Mülkiyetteki kategoriler ve kriterlerin iştahını açtığı işgal rejimi, yasal mal sahiplerinin mülkiyet hakkını kaybedip gaspçıların hak elde ettiği istisnaları kullanıyor” iddiasında bulundu.

EDEK Gençlik Kolu Başkanı Stefani Andreu, “müzakereler devam etmekteyken Omorfo’yla ilgili kalkınma çalışmalarının Türkiye’nin, Rum Yönetimi Başkanı ve Dışişleri Bakanı’nın anlamadığı veya anlamak istemediği niyetlerini ortaya koyduğu”  iddiasını ortaya attı.

Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı’yı uluslararası alanda iyi niyetli ve çözüm iradesine sahip lider olarak takdim ettiği bir zamanda “Akıncı’nın ‘Kıbrıs Türk Oluşturucu Devleti’nin nüfus ve toprak çoğunluğu vizyonunun yavaş yavaş ete kemiğe bürünmeye başladığı” görüşünü ortaya koydu.

Dayanışma Hareketi ise “Anastasiadis hükümeti, DİSİ ve AKEL’in yılsonuna kadar çözümle ilgili iyimser ortamı sürdürürken”, Güzelyurt’ta Eylül 2016 itibarıyla faaliyete geçecek ve 500 öğrenci barındıracak Türk üniversitesi ve yerleşkesi inşa edilmekte olduğunu kaydetti.

Simerini Viktoras Papadopulos aracılığıyla yapılan açıklamayı “Hükümet, Omorfo İade Edilmeden Çözüm Yok Diyor… Başkan, Çalışmalar Durdurulmazsa Müzakerelere Son Vermekle Uyardı” başlığıyla aktardı.

Politis ise “Hükümet, DİKO ve Küçükler (partiler) Dürüst’e Cevap Verdi… Omorfo (Güzelyurt) İade Edilsin” başlığını attı.